Monika Beňová, europoslankyňa (Smer-SD/S&D). Photo: Facebook/MB

M. Beňová: Európske peniaze musia byť využité na podporu zamestnanosti

Plénum Európskeho parlamentu sa, spolu so zástupcami Rady a Komisie, zaoberalo aj ďalším zmierňovaním dopadov krízy spôsobenej pandémiou vírusu COVID-19 a potrebou pomoci ľuďom, ktorých pracovné miesta sú ohrozené alebo o prácu už bohužiaľ prišli.

Podľa analýz, ktoré uskutočnil FinStat, pôsobí len na Slovensku viac ako 15 600 firiem, tvoriacich ročne tržby vo výške až 8,7 miliardy eur, ktoré sú priamo ohrozené koronakrízou. Najviac z týchto spoločností sa venuje pohostinskej činnosti. Problémom je napríklad aj vysoký počet prerušených živností.

Tieto a viaceré iné faktory súvisiace so súčasnou situáciou, vrátane absolútne zmätočného konania zo strany vlády, majú preukázateľne negatívny vplyv na nárast nezamestnanosti,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Medzi obzvlášť zraniteľné oblasti Slovenska z hľadiska sociálnych dopadov súvisiacich s nárastom nezamestnanosti patria predovšetkým najmenej rozvinuté regióny.

Potreba udržania pracovných miest a vytváranie nových aj v týchto oblastiach, tak musí byť prioritou pri alokovaní európskych fondov, tak z hľadiska prípravy nového programového obdobia, ako aj využitia plánu obnovy a odolnosti. „Je potrebné podporovať efektívne projekty zamerané predovšetkým na pomoc malým a stredným podnikateľom. Rovnako je nevyhnutné zabrániť existenčným problémom najviac ohrozených skupín obyvateľstva, vrátane mladých rodín, hendikepovaných spoluobčanov, či dôchodcov,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Europoslanci v stredu schválili obnovenie opatrení na liberalizáciu obchodu pre Moldavsko a upravili návrh o …

Consent choices