PHOTO: screenshot © European Union.

Uväznenie A. Navaľného: Europoslanci žiadajú ďalšie sankcie voči ruským predstaviteľom

Poslanci v utorok ostro odsúdili zatknutie Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali EÚ, aby rozšírila aktuálne sankcie na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia.

Zákonodarcovia v rámci utorňajšej rozpravy so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom vyzvali ruské orgány na okamžité prepustenie ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Zdôraznili tiež, že zatknutie Navaľného a spôsob, akým k nemu došlo, je jednoznačne v rozpore s medzinárodným právom a ruskou ústavou.

Poslanci zároveň vyzvali na rozšírenie sankcií, ktoré sa aktuálne vzťahujú na ruských predstaviteľov zodpovedných za otravu Alexeja Navaľného, aj na osoby zapletené do jeho uväznenia. V takýchto prípadoch Únia nesmie váhať a mala by využiť nový globálny sankčný režim EÚ v oblasti ľudských práv (únijná obdoba Magnitského zákona), zdôraznili poslanci.

Podľa niektorých zákonodarcov musí byť na Kremeľ vyvinutý väčší tlak, aby sa zodpovedal za porušovanie ľudských práv a spolitizovanie ruského justičného systému. Niekoľko rečníkov vyzvalo EÚ, ako aj príslušné vlády členských štátov a regionálne vlády, aby za účelom uvalenia náležitých ekonomických sankcií na ruskú vládu zastavili zvyšné práce na výstavbe plynovodu Nord Stream 2.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Časť zákonodarcov vyslovila názor, že ruský prezident Vladimir Putin sa bojí vydať cestou bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka, a preto sa zo všetkých síl usiluje uväzniť kritikov režimu.

Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu. Vyhlásenia jednotlivých rečníkov sú k dispozícii po kliknutí na ich mená:

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices