Macedonsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Reformy aj koniec susedským sporom na západnom Balkáne sú v záujme Slovenska

„Slovenská republika má veľký záujem na tom, aby rozhovory s uchádzačmi o členstvo v Európskej únii napredovali. Osobitne v regióne západného Balkánu, keďže je s nimi spojené nielen reformné úsilie kandidátskych krajín, ale častokrát aj riešenie rôznych bilaterálnych sporov a krívd minulosti. Európska perspektíva týchto krajín je však zároveň otázkou kredibility samotnej Únie, preto na Slovensku trváme na tom, že sa prístupové rokovania viac nesmú stať rukojemníkom otvorených bilaterálnych otázok, okrem iného ani zo strany členských štátov EÚ.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 20. januára 2021 v Bratislave, počas videokonferencie s podpredsedom vlády pre európske záležitosti Severomacedónskej republiky Nikolom Dimitrovom, ktorý je zároveň hlavným politickým vyjednávačom Severného Macedónska pre vstup do Európskej únie.

Hlavnou témou online rozhovoru bola vzájomná spolupráca oboch krajín, a to nielen v bilaterálnej rovine, ale aj v súvislosti s procesom európskej integrácie. Slovensko má podľa štátneho tajomníka MZVEZ SR so Severným Macedónskom veľmi dobré vzťahy bez otvorených otázok. Obzvlášť vítame rozhodnutie vlády v Skopje už čoskoro otvoriť v rámci reciprocity veľvyslanectvo Severného Macedónska aj v Bratislave.

„Taktiež veľmi oceňujeme pripravenosť a odhodlanie Severného Macedónska viesť prístupové rozhovory a realizovať dôležité reformy. Je pre nás veľmi dôležité, aby ste napredovali na európskej ceste. Vďaka našej vlastnej skúsenosti z prístupového procesu sme pripravení naďalej podporovať našich partnerov v Skopje. Jedným z pilierov našej spolupráce a osvedčenou platformou je už od roku 2017 aj projekt Národného konventu o EÚ, ktorý predstavuje vlajkovú loď našich aktivít v integračnej agende,“ priblížil Martin Klus.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Dodal, že aj keď v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 v súčasnosti nemôže byť projekt Národného konventu o EÚ so Severným Macedónskom realizovaný plnohodnotne, je dôležité v ňom pokračovať aj online formou a udržiavať kontakt medzi expertnými skupinami či politickými predstaviteľmi.

Rokovanie so severomacedónskymi partnermi nasledovalo po obdobnej videokonferencii štátneho tajomníka rezortu diplomacie SR Martina Klusa s hlavným vyjednávačom Albánskej republiky pre prístupové rokovania s EÚ Zefom Mazim, kde tlmočil v zásade rovnaké stanoviská zo strany Slovenskej republiky.

„Albánsko v urobilo v uplynulom období v integračnom procese pokrok, čo vyplýva aj zo spoločenskej objednávky, keďže podpora verejnosti pre členstvo v EÚ a euroatlantické smerovanie je v Albánsku veľká. Vo svojom úsilí však musí aj naďalej pokračovať a pretaviť ho do reálnych výsledkov, najmä v dôležitých oblastiach ako sú právny štát a boj proti korupcii či organizovanej kriminalite,“ vyhlásil M. Klus s tým, že slovenská diplomacia je v tomto úsilí pripravené ponúknuť Albánsku plnú súčinnosť.

Zároveň pripomenul, že Slovensko s Albánskom spája aj členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a tiež obojstranný záujem na rozvoji bilaterálnej spolupráce a vzájomných vzťahoch, napríklad v ekonomickej oblasti.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Europoslanci v stredu schválili obnovenie opatrení na liberalizáciu obchodu pre Moldavsko a upravili návrh o …

Consent choices