lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Miriam Lexmann: Premiér privítal môj návrh, že musíme pravdivo informovať o očkovaní

OČKOVANIE: PREMIÉR DNES PRIVÍTAL MÔJ NÁVRH, ŽE MUSÍME PRAVDIVO INFORMOVAŤ

Na dnešnom zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti nás premiér Igor Matovič informoval o priebehu tohtotýždňovej Európskej rady. Diskutovali sme o všetkých otázkach očkovania – od toho, či máme dosť vakcín, cez koordináciu EÚ pri schvaľovaní a nasadení vakcín proti COVID-19, či procesy prebiehajú spravodlivo a transparentne, až po návrh takzvaných očkovacích preukazov.

▶️ V súvislosti s informačnou kampaňou som premiéra požiadala, aby SR pravdivo informovala občanov aj o možných a zistených nežiaducich účinkoch očkovania. Rovnako je podľa mňa podstatné, aby sa tieto prípady monitorovali v celej EÚ a boli vytvorené tímy, ktoré budú prípady (zachytené vo všetkých krajinách) monitorovať, vyhodnocovať a vymieňať si informácie.

▶️ Samozrejme, všetci sme si vedomí, že vakcinácia je najúčinnejší spôsob, ako sa čo najrýchlejšie vysporiadať s pandémiou. Na druhej strane si myslím, že ľudia musia mať podrobné informácie aj o prípadoch, kde sa dostavili nežiaduce účinky. V opačnom prípade občania očkovaniu nebudú dôverovať a môžu mať pocit zavádzania.

✅ Premiér zareagoval kladne s tým, že určite na to upozorní aj ministra Krajčího.

✅ Môj návrh podporil aj poslanec NR SR a lekár Peter Osuský, pričom vtipne poznamenal, že, žiaľ, jediný liek, ktorý je bez rizík, je svätená voda. V súvislosti s návrhom spomenul prípad taxikára z Bratislavy, ktorý prišiel o zrak po použití Ophthalmo-Septonexu. Tento liek už pred ním a po ňom pomohol stovkám miliónov ľudí, ale žiaľ, priniesol aj obeť.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

✅ Myslím si, že jedine takýmto pravdivým informovaním dosiahneme to, aby sme ako spoločnosť pristupovali ku všetkým opatreniam a k samotnému očkovaniu zodpovedne – v záujme ochrany zdravia a životov nás všetkých.
Výbor NR SR pre európske záležitosti dnes zasadal po prvýkrát online – vďaka jeho predsedovi Tomas Valasek. Ako europoslanci sme na zasadnutia prizývaní, samozrejme bez práva hlasovať.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices