Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

I. Korčok: V prípade Navaľného platí, že pre opozičné názory musí byť miesto v slobodnej politickej súťaži

Aktuálne dianie v Ruskej federácii po protestoch, ktoré nasledovali po zadržaní opozičného lídra Alexeja Navaľného a budúca spolupráca so Spojeným kráľovstvom a novou americkou administratívou boli okrem iného témami prvého tohtoročného zasadnutia Rady Európskej únie pre zahraničné vzťahy, na ktorom sa zúčastnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Počas rokovania som zopakoval som, že v demokratických krajinách musí byť miesto pre opozičné názory v slobodnej politickej súťaži a nie vo väzbe,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Ako dodal, „práva Alexeja Navaľného musia byť rešpektované, vrátane práva na spravodlivý súdny proces, k čomu sa Ruská federácia zaviazala pristúpením k medzinárodným dohodám,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Po uplynutí prechodného obdobia a maratóne rokovaní ukončenom podpisom dohody o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v decembri 2020 nastáva vo vzájomných vzťahoch nová kapitola. Keďže spomínaná dohoda nepokrýva oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, bude potrebné spoluprácu vo vonkajších vzťahoch dohodnúť. So Spojeným kráľovstvom vyznávame spoločné hodnoty, vychádzame z podobných záujmov a čelíme rovnakým výzvam. „Spojené kráľovstvo je aj naďalej naším dôležitým spojencom v NATO a silným partnerom v medzinárodných organizáciách, osobitne v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ chceme mať čo najužšie vzťahy,“ uviedol minister Ivan Korčok s tým, že miera spolupráce však bude závisieť aj od pozícií Londýna.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Počas prvého zasadnutia šéfov diplomacii krajín EÚ po nástupe novej americkej administratívy Joe Bidena sa ministri venovali diskusii, ako čo najskôr nadviazať dialóg s Washingtonom. „S Washingtonom chceme spolupracovať v mnohých oblastiach, vrátane porušovania záväzkov tzv. Nukleárnej dohody s Iránom a tiež ako nastavíme naše vzťahy s Čínou,“ zdôraznil minister I. Korčok.

Ministri prostredníctvom videohovoru rokovali aj s ministrom zahraničných vecí Japonska Toshimitsom Motegim, s ktorým prediskutovali možnosti spolupráce s Japonskom v regióne Indo-Pacifiku, vrátane bezpečnostných výziev v Ázii.
Japonsko patrí medzi našich najdôležitejších zahraničnopolitických partnerov, s ktorým zdieľame rovnaké hodnoty, usilujeme o presadzovanie spoločných záujmov a spolupracujeme pri riešení globálnych výziev. EÚ pripravuje stratégiu k Indo-Pacifiku, ktorej cieľom bude zvýšiť angažovanosť EÚ v regióne, ktorý má pre EÚ čoraz väčší význam.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices