baterie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia schválila štátnu pomoc v sume 2,9 miliardy eur pre odvetvie batérií

Európska únia odsúhlasila poskytnutie štátnej pomoci v objeme 2,9 miliardy eur zo strany 12 členských krajín pre druhý paneurópsky projekt vývoja odvetvia elektrických batérií, ktorého cieľom je zbaviť sa závislosti od dovozu z Ázie. EÚ, ktorá očakáva, že dopyt po batériách bude v najbližších rokoch rýchlo rásť, v utorok uviedla, že najnovšie poskytnutie subvencií by malo zároveň viesť k súkromným investíciám v objeme 9 miliárd eur.

Európska komisia (EK) konštatovala, že projekt, do ktorého sa zapájajú Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Poľsko, Slovensko, Španielsko a Švédsko, bude pokrývať celý výrobný reťazec od ťažby surovín, cez dizajn a produkciu batérií až po ich recykláciu.

„Vďaka sústredeniu sa na budúcu generáciu batérií tento silný paneurópsky projekt pomôže revolucionizovať trh s batériami,“ povedal podpredseda EK Maroš Šefčovič. „Zároveň posilní našu strategickú autonómiu v sektore, ktorý je dôležitý pre zelený prechod Európy,“ dodal. Šefčovič poznamenal, že EÚ chce rozvinúť odvetvie batérií, ktoré bude od roku 2025 schopné každoročne poskytovať pohon najmenej 6 miliónom elektrických áut.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices