ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Šéf Merkelovej úradu navrhuje niekoľkoročnú výnimku z dlhovej brzdy

Riaditeľ úradu nemeckej kancelárky Helge Braun navrhuje pozastaviť na niekoľko rokov účinnosť zákona o takzvanej dlhovej brzde. Tento krok umožní do roku 2023 udržať odvody zamestnancov do fondov sociálneho poistenia na stabilnej úrovni bez nutnosti zvyšovať dane, napísal Braun v komentári, ktorý zverejnil v utorok denník Handelsblatt. Pripustil, že „strategické rozhodnutie v záujme zotavenia ekonomiky“ bude mať významné dopady na rozpočet. Dlhovú brzdu však považuje v nasledujúcich rokoch za neudržateľnú, bez ohľadu na „inak silnú rozpočtovú disciplínu“.

Pravidlo o dlhovej brzde Nemecko uplatňuje poslednú dekádu. Na jeho základe si môže vláda zobrať každý rok nové pôžičky v objeme, ktorý neprevýši 0,35 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Výnimka z pravidla je možná na ročnej báze v prípade prírodných katastrof alebo iných mimoriadnych udalostí, ktoré sú mimo kontroly vlády.

Nemecko vlani zvýšilo verejný dlh prvýkrát po šiestich rokoch hospodárenia s rozpočtovými prebytkami. Moratórium na dlhovú brzdu vláde umožnilo požičať si navyše takmer 218 miliárd eur. Vďaka priaznivejšiemu než očakávanému vývoju ekonomiky však nový dlh vzrástol oveľa miernejšie, a to o 130,5 miliardy eur. Dlhová brzda je pozastavená aj v aktuálnom roku.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Šéf úradu kancelárky sa prihovára za zmenu ústavy, ktorá umožní výnimku z dlhovej brzdy uplatňovať v horizonte dlhšom ako iba jeden rok. Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej to však odmieta. Šéf poslaneckej frakcie Eckhardt Rehberg označil Braunove vyjadrenia za jeho osobný názor. Ako dodal, o zdravých verejných financiách sa nevyjednáva.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices