sud
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Poľský ústavný súd potvrdil sprísnenie zákona o interrupciách

Poľský ústavný súd v stredu potvrdil svoje kontroverzné rozhodnutie o sprísnení zákona o umelom prerušení tehotenstva, ktoré vlani vyvolalo týždne protestov. Súd zverejnil odôvodnenie rozhodnutia, čo znamená, že ho možno úradne vytlačiť a okamžite nadobudne účinnosť. Aktivisti za ženské práva avizovali na večer nové protesty.

Hlavná opozičná strana Občianska platforma krok súdu odsúdila s tým, že je to „provokácia“ vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). „Vláda sa usiluje zakryť svoju nekompetentnosť (v riešení pandémie koronavírusu) a robí to cynicky,“ napísal predseda strany Borys Budka na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Ďalší opozičný líder Wladyslaw Kosiniak-Kamysz zase na Twitteri vyzval vládu, aby „zachránila ekonomiku, nepodpaľovala Poľsko“.

Súd ešte 22. októbra rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva v prípade vážnej vady plodu je protiústavné, čo v podstate takmer úplne zakázalo interrupcie. Tribunál tak rozhodol v reakcii na návrh viac ako 100 poslancov z vládnej strany. Po novom sú interrupcie povolené len v prípade, ak je ohrozené zdravie ženy alebo je tehotenstvo výsledkom trestného činu ako znásilnenie a incest.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices