Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Von der Leyenová vyzýva Bidena na spoluprácu pri regulácii technologických gigantov

Európska únia sa chce s novým americkým prezidentom Joeom Bidenom dohodnúť na spoločných pravidlách o regulácii technologických gigantov ako Facebook a Twitter. Spolupráca má zahŕňať aj boj proti šíreniu klamlivých informácii, ktoré ohrozujú západné demokracie. Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyzvala nového amerického prezidenta, aby sa pripojil k úsiliu v boji proti „temnejším stránkam digitálneho sveta“. Tie podľa nej nesú spoluzodpovednosť za „šokujúci“ útok na Kapitol, ktorý si začiatkom roka vyžiadal päť ľudských životov,

„Podnikateľský model online platforiem nemá dopad iba na slobodnú a férovú súťaž, ale aj na naše demokracie, našu bezpečnosť a kvalitu informácií.To je dôvod, prečo potrebujeme obmedziť obrovskú moc veľkých digitálnych spoločností,“ uviedla von der Leyenová v prejave pred Svetovým ekonomickým fórom. Ako dodala, USA a európska dvadsaťsedmička môžu „spolu vytvoriť pravidlá pre digitálnu ekonomiku, ktoré budú platné pre celý svet“.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Bruselská komisia predložila v decembri dva legislatívne návrhy, ktoré majú posilniť ochranu spotrebiteľov v online priestore, zvýšiť zodpovednosť digitálnych firiem a podporiť konkurenciu.

Základom návrhov sú existujúce pravidlá EÚ v oblasti ochrany osobných údajov, ktoré podľa agentúry AP patria medzi najprísnejšie na svete.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices