Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

Minister Korčok: Teší ma, že Slovenská republika má novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu

Schválenie bezpečnostnej a obrannej stratégie Národnou radou Slovenskej republiky 28. januára 2021 zavŕšilo niekoľkomesačný proces prípravy nových strategických dokumentov štátu v oblasti bezpečnosti a obrany, ktoré nahrádzajú doteraz platné stratégie z roku 2005.

„Teší ma dnešná podpora Národnej rady v tak zásadnej otázke, ako je bezpečnosť a obrana našej krajiny. Slovensko nutne potrebovalo novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá by dostatočne odrážala zmeny na Slovensku a vo svete od roku 2005 a jasne definovala naše životné a strategické bezpečnostné záujmy,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Čerstvo schválená Bezpečnostná stratégia SR reaguje na zmenu bezpečnostného prostredia, ktoré je ovplyvňované vysokou mierou dynamiky, no zároveň sa vyznačuje nízkou mierou predvídateľnosti.

Pred predložením do parlamentu boli návrhy bezpečnostnej a obrannej stratégie schválené vládou SR 16. decembra minulého roku. Intenzívnu spoluprácu expertov naprieč ministerstvami a ďalšími zložkami štátu pri príprave strategických dokumentov ocenil aj minister obrany SR Jaroslav Naď. „Nová obranná stratégia je výsledkom úzkej spolupráce najmä rezortov obrany a diplomacie. Definuje zahraničnopolitické ukotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore, čím v oblasti obrany a bezpečnosti významným spôsobom prispieva k posilňovaniu vzťahov s našimi partnermi a zároveň vytvára podmienky na spoločné riešenie aktuálnych výziev,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Stratégia pomenúva hodnoty a záujmy Slovenska, identifikuje bezpečnostné hrozby a riziká, a definuje nástroje a spôsob ich použitia v rámci bezpečnostnej politiky štátu. Podľa ministra Korčoka je Slovensko aj naďalej bezpečnou krajinou, aby sme tento stav udržali, musíme k bezpečnosti pristupovať zodpovedne, komplexne, nadstranícky a s víziou. „Táto stratégia je postavená na zodpovednosti a povinnosti nielen vlády, ale aj celej spoločnosti spolupodieľať sa na bezpečnosti Slovenska. Je v našom spoločnom záujme dosiahnuť najvyššiu možnú mieru bezpečnosti pre našu krajinu a k tomu potrebujeme spoločnú víziu, ktorú táto stratégia ponúka,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Členstvo v NATO a EÚ je základným pilierom bezpečnosti SR. Slovensko chce byť aj naďalej zodpovedným, spoľahlivým a dôveryhodným spojencom a partnerom, ktorý  plne rešpektuje a bude presadzovať dodržiavanie medzinárodného práva. „Chcem zdôrazniť, že dnešné miesto Slovenska vo svete je našou slobodnou voľbou z roku 1989. Naša jednoznačná euroatlantická orientácia nemá a nemôže mať žiadnu inú lepšiu alternatívu, ktorá by ponúkala pre svojich občanov vyššiu mieru prosperity a bezpečnosti,“ uzavrel minister I. Korčok.

Bezpečnostná stratégia SR potvrdzuje záväzok naďalej posilňovať bezpečnosť a obranu štátu a jej obyvateľov, aktívne formovať medzinárodné prostredie a budovať súdržnosť spoločnosti a jej odolnosť voči bezpečnostným výzvam a hrozbám.

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: V EÚ sme pripravili novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá je kľúčová pre obranu nášho priestoru

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. VLÁDA: …

Consent choices