internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dezinformácie: Rozšírený program monitorovania platforiem so zameraním na vakcíny

Komisia zverejnila nový súbor priebežných správ, ktoré pripravili signatári Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Správy sa zameriavajú na dopady opatrení boja proti zavádzajúcim informáciám súvisiacim s koronavírusom, ktoré v decembri 2020 prijali platformy Facebook, Google, Microsoft, Twitter a TikTok.

Správy ukazujú, že platformy zlepšili viditeľnosť overeného obsahu a milióny používateľov boli nasmerované na špecializované informačné zdroje. Do svojich služieb zahrnuli aj politiky na odstránenie dezinformácií o očkovacích látkach a najmä blokovanie stoviek tisícov účtov, ponúk a inzerentov súvisiacich s dezinformáciami týkajúcimi sa koronavírusu a vakcín. Platformy zintenzívnili svoju spoluprácu s overovateľmi faktov s cieľom zvýšiť viditeľnosť overeného obsahu o očkovaní.

Publikovaním správ sa skončilo počiatočné 6-mesačné vykazovacie obdobie, no program bude pokračovať aj v najbližšom pol roku. Európska komisia zároveň požiadala online platformy, aby poskytli viac údajov o šírení dezinformácií počas koronakrízy a o podrobnom vplyve ich opatrení na úrovni krajín EÚ. Mesačný monitorovací program bol vytvorený 10. júna 2020 a jeho cieľom je zabezpečiť zodpovednosť platforiem a príslušných združení voči verejnosti a to obmedzením dezinformácií, ktoré sa šíria online a súvisia s koronavírusom.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices