Ilustračné PHOTO: © European Union.

KORONAVÍRUS: Maďarsko schválilo použitie vakcíny od čínskej firmy Sinopharm

Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín v piatok schválil vakcínu proti novému koronavírusu od čínskej firmy Sinopharm pre núdzové použitie. Maďarsko je tak prvou krajinou v Európskej únii (EÚ), ktorá tak urobila. Krajina môže pri očkovaní okrem nej využívať látky od spoločností Pfizer a BioNTech, Moderna, AstraZeneca aj ruskú vakcínu Sputnik V.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v piatok na sociálnej sieti Facebook napísal, že Maďarsko sa dohodlo na kúpe 5 miliónov dávok spomínanej čínskej vakcíny, čo je dosť na zaočkovanie 2,5 milióna ľudí. Vakcínu podľa neho doručia do krajiny v štyroch várkach v priebehu štyroch mesiacov.

Rozhodnutiu o schválení predchádzalo štvrtkové nariadenie vlády, ktoré zefektívňuje procedúru schválenia vakcín. Vďaka nemu teraz možno v Maďarsku bez posudku regulačného orgánu povoliť použitie vakcíny, ktorú podali už prinajmenšom miliónu ľudí na svete alebo ju schválili tri krajiny, vrátane najmenej jednej členskej krajiny EÚ alebo kandidáta na členstvo v únii.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Vakcínu od firmy Sinopharm schválili v niekoľkých krajinách vrátane Srbska, ktoré sa uchádza o členstvo v EÚ. Látka tiež v novembri presiahla hranicu milión zaočkovaní.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok v rozhovore pre rozhlas vyjadril, že by si osobne vybral očkovanie čínskou vakcínou, pretože jej „najviac verí“. „Niektorí ľudia premýšľajú o vakcínach ideologicky a potrebujú západnú a nie východnú. Myslím si, že Číňania tento vírus poznajú najdlhšie a asi najlepšie,“ vyhlásil.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices