cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Upozornenie na prísnejšie obmedzenia režimu na hraniciach. Platí odporúčanie necestovať

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou vo svete v dôsledku pandémie COVID-19 naďalej odporúča slovenským občanom necestovať do zahraničia.

Viaceré krajiny v súčasnosti sprísňujú podmienky vstupu na svoje územie a obmedzujú letecké spojenia.

Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných opatrení vo svete sa občan Slovenskej republiky, v prípade vycestovania do zahraničia, vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo komplikáciám pri cestovaní. V prípade ak je vaša cesta nevyhnutná, odporúčame vždy si preveriť podmienky s príslušnou leteckou spoločnosťou, uzavrieť adekvátne cestovné poistenie a informovať sa o opatreniach v cieľovej, ako aj tranzitnej krajine.

Pravidelne aktualizované obmedzenia na hraniciach a podmienky vstupu do krajín sveta

V súčasnosti platí uvoľnený hraničný režim pri návrate osôb z Austrálie, Číny, Fínska, Islandu, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu, Singapuru a Taiwanu v zmysle platnej vyhlášky ÚVZ SR.

Podmienky návratu do Slovenskej republiky, karanténne opatrenia a povinnosti po návrate v súlade s platnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky(ÚVZ SR), aktuálne predpisy a tlačivá súvisiace s cestovaním sú zverejnené na webovej stránke ministerstva, ako aj na stránke korona.gov.sk.

Po príchode z krajín, ktoré nie sú uvedené v platnej vyhláške ÚVZ SR je osoba povinná najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky zaregistrovať sa na webovej stránke https://korona.gov.sk/ehranica/. Počas pobytu na území Slovenskej republiky platí povinnosť preukázať sa, na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky, potvrdením o registrácii.

V prípade núdze sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplomatickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02 5978 5978).

Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby pri cestovaní do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

O mam

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices