Mjanmarsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ: Vyzýva na prepustenie zadržaných a obnovenie civilnej vlády v Mjanmarsku

Európska únia (EÚ) rázne odsudzuje vojenský prevrat v Mjanmarsku a vyzýva na prepustenie zadržaných predstaviteľov tamojšej civilnej vlády. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webstránke Európskej rady.

Mjanmarská armáda prevzala moc v krajine v pondelok a zároveň vyhlásila ročný výnimočný stav. Svoje konanie odôvodňuje tým, že tak spravila pre nečinnosť vlády líderky Aun Schan Su Ťij pri riešení obvinení z volebného podvodu týkajúcich sa novembrových parlamentných volieb. V nich vyhrala strana Su Ťij Národná liga pre demokraciu, to však armáda spochybňuje.

EÚ označila konanie armády za „neprijateľný pokus o násilné zvrátenie vôle obyvateľov Mjanmarska“, ktorí vo voľbách vyjadrili silnú vieru v demokratický proces. Obvinenia z volebných nezrovnalostí je podľa nej potrebné vyriešiť „v rámci riadnych právnych a administratívnych kanálov“, pričom násilné zvrátenie voľby ľudu je nezákonné a v rozpore s princípmi demokracie.

„Vyzývame armádu, aby okamžite, bez akýchkoľvek podmienok, prepustila prezidenta, štátnu radkyňu a všetkých zatknutých, vyvíjala maximálnu zdržanlivosť, obnovila telekomunikácie a rešpektovala ľudské práva, slobodu prejavu, základné slobody a právny štát,“ píše sa vo vyhlásení. Únia tiež vyzvala na okamžité ukončenie výnimočného stavu, obnovenie civilnej vlády a otvorenie novozvoleného parlamentu, ktorý mal zasadnúť v pondelok. „Sme pripravení podporiť dialóg so všetkými kľúčovými zainteresovanými stranami, ktoré si želajú vyriešiť situáciu v dobrej viere a vrátiť sa k ústavnému poriadku,“ dodáva EÚ.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices