Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanca Michala Wiezika zvolili za viceprezidenta IWCA

Poslanec Európskeho Parlamentu Michal Wiezik bol 3. februára 2021 zvolený za viceprezidenta Zoskupenia pre dobré životné podmienky a ochranu zvierat (IWCA – Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals). Nominovala ho predsedníčka Anja Hazekamp na základe jeho doterajšej práce v Európskom Parlamente. Michal Wiezik je jedným z poslancov EP, ktorí sa vo svojej legislatívnej práci najviac angažujú  v oblasti dobrých životných podmienok zvierat a ochrany druhov.

Dobré životné podmienky zvierat sú jednou z priorít Európskej únie v duchu Európskeho Ekologického Dohovoru, už Zmluva o fungovaní EÚ v článku 13 uznáva zvieratá ako cítiace bytosti. Pozornosť na tzv. welfare zvierat rastie v celej EÚ, je to jedna z kľúčových zložiek stratégie Farm to Fork (Z farmy na stôl), návrh Spoločnej Poľnohospodárskej Politiky tiež uznáva dobré životné podmienky zvierat ako neoddeliteľnú súčasť opatrení na ochranu životného prostredia dôležitých pre bezpečnú, výživnú a udržateľnú výrobu potravín. Okrem toho zlé životne podmienky zvierat boli pravdepodobne zdrojom pandémie Covid-19. Všetky zvieratá, chované či voľne žijúce, si zaslúžia,  aby sme sa k nim správali s rešpektom,“ povedal Michal Wiezik zo strany SPOLU.

IWCA je fórum naprieč politickými skupinami pre diskusie a kroky Európskeho parlamentu týkajúce sa welfare zvierat a ochrany druhov zvierat. Nie je oficiálnym orgánom Európskeho parlamentu, napriek tomu je katalyzátorom a účinným hnacím mechanizmom v oblasti dobrých životných podmienok zvierat v Európskom parlamente. Medzi jeho činnosti patrí práca na správach, uzneseniach alebo pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, parlamentných otázok adresovaných  Európskej Komisii a organizovanie interných alebo verejných akcií, ktoré prinášajú osvetu v oblasti welfare zvierat. Počas takmer 40 rokov svojej existencie bola IWCA často kolískou nových iniciatív, ktoré viedli k zlepšeniu legislatívnych návrhov alebo k spusteniu iniciatívnych správ EP.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

„Mojou prioritou je životné prostredie so všetkými jeho aspektami. Ochrana biodiverzity vrátane dobrých životných podmienok zvierat sú témy, ku ktorým sa plne hlásim. Ako vice-prezident IWCA sa budem rád zasadzovať za iniciatívy v oblasti welfare zvierat. Verím, že spolupráca a otvorený dialóg naprieč politickým spektrom v EP je jediný spôsob, ako dosiahnuť náš konečný cieľ – zabezpečiť, aby zvieratá mohli mať náležitú ochranu a aby sa s nimi zaobchádzalo ľudsky a zodpovedne,“ vysvetlil novozvolený viceprezident IWCA.

Michal Wiezik sa tak stal tretím členom predsedníctva zo skupiny EPP – Európskych ľudovcov (EPP Group in the European Parliament).

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices