Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na Slovensko by malo prísť v prvom štvrťroku približne milión dávok vakcín. Až 70% populácie by bolo možné zaočkovať už do konca leta!

Členské štáty EÚ čelia v posledných dňoch nedostatku vakcín. Pre obavy o zásoby očkovacích látok v piatok Európska komisia sprísnila pravidlá pre export vakcín proti ochoreniu COVID-19 z európskeho bloku. Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko zdôrazňuje, že vakcín by mal byť dostatok. Do konca augusta by bolo dostupných až 500 miliónov dávok aj bez spornej firmy AstraZeneca.

Spoločnosť AstraZeneca totiž už skôr oznámila, že vzhľadom na ťažkosti v jednom z jej európskych závodov dodávky v prvom štvrťroku 2021 zredukuje o zhruba 60 percent. Podľa europoslankyne Nicholsonovej je vidieť, že farmaceutická firma uprednostňuje Veľkú Britániu pred EÚ. Z uvedeného dôvodu EK oznámila, že sprísňuje pravidlá exportu vakcín proti koronavírusu.

Ladislav Miko však pripomína, že Slovensko sa ani doteraz nespoliehalo najmä na dodávky vakcín od AstraZenecy. Do konca augusta by sme podľa neho mali mať dostupných až vyše 7 milión dávok od spoločností Pfizer, Biontech či Moderna. V prvom štvrťroku by na Slovensko malo prísť až 1 milión dávok vakcín, a to už v priebehu tohto mesiaca približne 400 tisíc dávok a v marci okolo 670 tisíc dávok očkovacích dávok.
Európska únia, teda aj Slovensko, si zakontrahovalo väčšie množstvo dávok, ako je počet obyvateľov, a preto by sa podľa slov Lucie Ďuriš Nicholsonovej nemalo zabudnúť na chudobnejšie krajiny či samotnú Afriku. Vakcíny by mohli byť sprostredkované pomocou iniciatívy COVAX.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európski poslanci dali poslednú zelenú európskemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím a európskemu parkovaciemu …

Consent choices