EU USA
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vyhlásenie MZVEZ k dohode medzi USA a Ruskou federáciou k predĺženiu zmluvy New Start

Slovensko víta dohodu medzi USA a Ruskou federáciou o predĺžení zmluvy New Start o ďalších päť rokov. Bilaterálna dohoda prispieva k strategickej stabilite medzi dvoma štátmi s najväčšími arzenálmi jadrových zbraní. Rezort diplomacie považuje tento krok za prvok transparentnosti a budovania dôvery a príspevok k posilneniu medzinárodnej stability a bezpečnosti.

„Predĺženie dohody o jadrových zbraniach New Start je dobrou správou pre globálnu, ako aj európsku bezpečnosť. Dohodu medzi Spojenými štátmi a Ruskom vnímame ako impulz pre pokračovanie dialógu o spôsoboch zlepšenia strategickej stability a o budúcich dohodách, ktoré by zahrňovali širšie spektrum zbraní a zapojili aj ďalšie štáty. Rovnako verím, že toto rozhodnutie pomôže nastaviť pozitívny tón aj pre nadchádzajúcu Hodnotiacu konferenciu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní,“ uviedol minister Korčok.

Zmluva o znížení počtu strategických jadrových zbraní New Start bola podpísaná 8. apríla 2010 v Prahe americkým prezidentom Barackom Obamom a ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom s platnosťou na 10 rokov od jej ratifikácie (5.2.2011). Zmluvné strany sa však mohli dohodnúť na jej jednorazovom predĺžení o ďalších 5 rokov.  Zmluva stanovuje limity v počte jadrových zbraní a ich nosičov vo vojenských arzenáloch USA a Ruskej federácie. Súčasťou zmluvy je aj verifikačný režim.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices