vino
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia v rámci výnimočných opatrení poskytne vinárskemu sektoru ďalšiu pomoc

Poslanci vo výbore pre poľnohospodárstvo v utorok požiadali Európsky parlament o schválenie návrhu Európskej komisie, ktorý umožní, aby výnimočné trhové opatrenia pre vinársky sektor pokračovali aj v roku 2021. Cieľom takýchto opatrení je vyrovnať sa s najnovšími sankciami USA vyplývajúcimi zo sporu medzi Airbusom a Boeingom. Informoval o tom Európsky parlament.

Výnimočné opatrenia umožnia zvýšiť flexibilitu národných podporných programov spolufinancovaných z EÚ, napríklad na propagáciu vinárskych výrobkov, reorganizáciu viníc, investície do spracovania, inováciu a marketing. „Vítame rozhodnutie Komisie predĺžiť podporné opatrenia, aby tento ťažko postihnutý sektor naďalej dostával potrebnú pomoc. Pokiaľ ide o nás, urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili čo najskoršie schválenie tohto balíka,“ uviedol predseda spomenutého výboru pre poľnohospodárstvo Norbert Lins.

V júni 2020 europarlament schválil balík výnimočných opatrení na pomoc výrobcom vína a pestovateľom ovocia a zeleniny. Vyzval vtedy EK, aby prišla s ďalšou pomocou. Tá v júli prijala ďalší balík výnimočných opatrení pre vinársky sektor.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Po dvoch samostatných rozhodnutiach Svetovej obchodnej organizácie (WTO) týkajúcich sa podpory spoločností Airbus a Boeing boli USA a EÚ oprávnené navzájom vyberať clá na vývoz. Tesne pred koncom roka 2020 však americká vláda uvalila na poľnohospodársko-potravinárske výrobky EÚ ďalšie clá. Tie boli zamerané predovšetkým na francúzske a nemecké neperlivé vína a liehoviny.

Predseda výboru pre poľnohospodárstvo v reakcii na to vyzval EK, aby začala rokovania s administratívou nového prezidenta USA Joea Bidena s cieľom vyhlásiť prímerie v obchodnom spore medzi Airbusom a Boeingom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices