merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Merkelová naďalej podporuje plynovod Nord Stream 2

Nemecká kancelárka Angela Merkelová naďalej podporuje projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý má dopravovať ruský plyn do Nemecka. Svoj postoj nemení napriek uväzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a hrozbe sankcií zo strany USA voči firmám podieľajúcim sa na výstavbe. Vlastníkom plynovodu Nord Stream 2 je ruská štátna energetická spoločnosť Gazprom a do projektu investovalo aj niekoľko európskych firiem.

Projekt plynovodu čelí nadstraníckemu odporu zo strany USA. Washington tvrdí, že projekt zvýši závislosť Európy od ruského plynu a poškodí energetickú bezpečnosť Európskej únie. Merkelová však trvá na tom, že EÚ je schopná zabezpečiť, že nebude „jednostranne závislá“ od Ruska a poukázala na dlhú históriu dodávok plynu z Ruska a z bývalého Sovietskeho zväzu.

Nemecká kancelárka uviedla, že chce diskutovať s novou americkou administratívou o tejto problematike, ale odmieta „extrateritoriálne sankcie“. Po piatkovej videokonferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom Merkelová konštatovala, že v postoch Nemecka a Francúzska nie sú podstatné rozdiely. „Je jasné, že ide o kontroverzný projekt, o ktorom sa v Európe diskutuje,“ poznamenala. „Ale myslím si, že v rámcoch, ktoré som uviedla, dokážeme nájsť spoločné riešenie,“ dodala. Francúzsky prezident Macron naznačil, že projekt plynovodu prinajmenšom nebude odmietať.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices