Čo nové doma i vo svete? Merkelová naďalej podporuje plynovod Nord Stream 2, Brusel tvrdí, že očkovacích vakcín bude dosť

Miriam Lexmann: Situácia v Číne je alarmujúca, svet musí okamžite konať!

Každý z nás má posledný rok pred očami najmä svoju krízu spôsobenú pandémiou. Každý z nás prirodzene rieši problémy, ktoré sa ho osobne týkajú, o to viac, keď ide o vlastné zdravie či zdravie príbuzných. Chápem ťažkú situáciu, ktorá akosi stále nechce ustúpiť a musíme jej čeliť aj naďalej. Napriek tomu chcem s vami teraz zdieľať tieto informácie – ťažké na čítanie či na predstavu – pretože situáciu môžeme zmeniť iba tým, že budeme o nej hovoriť veľa a nahlas, viac sa dočítate v komentári, TU.

Merkelová naďalej podporuje plynovod Nord Stream 2

Nemecká kancelárka Angela Merkelová naďalej podporuje projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý má dopravovať ruský plyn do Nemecka. Svoj postoj nemení napriek uväzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a hrozbe sankcií zo strany USA voči firmám podieľajúcim sa na výstavbe, viac nájdete TU.

LIVESTREAM: Miriama Letovanec z iniciatívy Žemy o fonde obnovy a rodovej rovnosti

Európske Noviny vám každý piatok prinesú na Instagrame livestreamy s predstaviteľmi Európskej únie, ale aj s inými zaujímavými hosťami. Tento piatok o 17. hodine naše pozvanie prijala Miriama Letovanec z iniciatívy Žemy, s ktorou sa náš najmladší redaktor Marco Németh rozprával o jej osobnom živote, rodovej rovnosti, o iniciatíve Žem,fonde obnovy, ale odpovedala aj na vaše otázky! Celý rozhovor nájdete TU.

Europoslanec Štefanec: Máme 5-týždňový sklz s dodávkou vakcín

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb začalo v súvislosti s pandémiou poskytovať vedecké poradenstvo vládam a inštitúciám EÚ. Aký je stav po vyše roku a čo robí Európska únia dnes? Celú jeho reakciu nájdete TU.

Komentár: Ako sa Veľká Británia začína postupne rozpadávať

Keď si Británia v roku 2016 zvolila brexit, tak nikoho ani nenapadlo, akú dohru bude mať toto rozhodnutie. A už vôbec nikto nepredpokladal, že sen o silnej a jednotnej Veľkej Británii by sa pohol aj rozplynúť. Ktovie, aké by boli výsledky referenda, keby sa konalo tento rok a boli by vopred známe jeho následky? Celý komentár Marca Németha nájdete TU.

Brusel tvrdí, že očkovacích vakcín bude dosť. Na Slovensko príde tento mesiac 400 tisíc dávok, v marci takmer 700 tisíc

Všetci dospelí v Európskej únii, ktorí budú mať záujem dať sa zaočkovať, sa dostanú do konca leta k vakcíne. Európska komisia sa týmito slovami snaží upokojiť členské krajiny a vysvetľuje výpadky dodávok vakcín. Na Slovensko by malo prísť už v priebehu tohto mesiaca približne 400-tisíc dávok vakcín, v marci takmer 700-tisíc. Úlohou Slovenska je teraz už iba potvrdiť objednávku. Viac o dodávkach vakcín, si viete prečítať TU.

EÚ: Vyzýva na prepustenie zadržaných a obnovenie civilnej vlády v Mjanmarsku

Európska únia (EÚ) rázne odsudzuje vojenský prevrat v Mjanmarsku a vyzýva na prepustenie zadržaných predstaviteľov tamojšej civilnej vlády. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webstránke Európskej rady, viac sa dočítate TU.

L. Ď. Nicholsonová napísala otvorený list premiérovi. Prečítajte si plné znenie

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS/ECR) napísala otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi, v ktorom poukazuje nielen na chyby v komunikácii smerom k verejnosti a na odlišnosti v prístupe vlád iných štátov k občanom a opatreniam, ale aj na deravé schémy štátnej pomoci, ktorými sa prepadáva príliš veľa občanov. Celý list nájdete TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices