simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Otázka, či otvárať alebo neotvárať školy, prebieha na Slovensku mimoriadne traumaticky

Otázka, či otvárať alebo neotvárať školy, prebieha na Slovensku mimoriadne traumaticky. Zároveň je súčasťou oveľa širšej diskusie. Tou sú katastrofálne dopady obmedzení na mladých ľudí. Za posledný rok si toho dosť vytrpeli, a ich problémy musíme brať vážne.

▶️ Očividnou ujmou je znížená kvalita vzdelania. Mesiace strávené doma, bez priameho kontaktu s učiteľmi, bez praxe. Neviem si ani predstaviť, aké zložité to musí byť pre deviatakov, maturantov, študentov prvých či posledných ročníkov univerzít. V takejto neistote a podmienkach robia niektoré z kľúčových rozhodnutí ich životov. Tu však problémy zďaleka nekončia.

▶️ Zo dňa na deň prišli o krúžky. Všetci, ktorí sa venujú športu, umeniu, jazykom a podobne, prišli o vhodné podmienky. Improvizujú, v náročných podmienkach a na diaľku, alebo rezignovali a stratili možnosť rozvíjať svoje talenty naplno. Ak ste sa vrcholovo venovali nejakej oblasti, tak viete, aké ťažké je dohnať ročnú stratu. Aj pre desiatky tisíc detí a mladých bez vrcholových ambícií ide o drastický zásah do rozvoja ich záľub, osobností, duševného a telesného zdravia.

▶️ Množstvo mimoškolských aktivít nahrádzalo nedostatky slovenského školstva. Vzdelávacie programy pre deti zo znevýhodneného prostredia, alebo naopak pre tých obzvlášť nadaných, ktorí mali záujem a energiu meniť Slovensku k lepšiemu, dnes stagnujú, fungujú s problémami alebo zanikajú.

▶️ Krutý pohľad ukazujú výskumy, slovenské aj medzinárodné. U mladých dramaticky stúpa počet psychických problémov, zvyšuje sa miera úzkostí a depresií študentov, rastie počet samovražedných pokusov detí. Je to hrozné, ale nedá sa tomu čudovať – izolácia, nemožnosť stretávať sa s priateľmi, uväznenie v domácnostiach, v kľúčových rokoch života, kedy človek túži po socializácii a zažíva formatívne dobrodružstvá, lásky… Človek v strednom veku si vie povedať, že toho už veľa zažil a po korone mnohé dobehne. Tínedžerom a mladým dospelým sa však táto strata môže zdať nenahraditeľná.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

▶️ Výskumy tiež ukazujú, že mladí budú na krízu doplácať ekonomicky, ešte dlho potom, ako odznie. Ich situácia na trhu práce bude veľmi neistá, a zároveň budú najdlhšie splácať obrovské pôžičky, ktoré si štáty zobrali na stimuláciu ekonomiky.

✅ Naša pozornosť sa dnes sústredí najmä na seniorov. Logicky, korona ich na živote ohrozuje najviac. Musíme však myslieť aj na mladých. Už teraz potrebujeme navrhnúť kompenzačné schémy, ktoré pre nich spustíme hneď, ako to bude možné. Vo vzdelávaní, v kultúre, športe, v ekonomike, v cestovaní aj v poznávaní sveta. Vediem tieto debaty v Európskom parlamente, ako slovenský europoslanec chcem ale dohliadnúť najmä na to, aby sa ich podarilo presadiť a uplatniť na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices