Borell
Josep Borell, šéf EÚ diplomacie. PHOTO: © European Union.

Europoslanci vyzývajú Borrella na odstúpenie, jeho návšteva v Moskve vraj poškodila dobré meno únie

Skupina poslancov Európskeho parlamentu vyzýva na rezignáciu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Ako uviedol poľský web gazeta.pl, s myšlienkou prišiel estónsky europoslanec z radov kresťanských demokratov Riho Terras, ktorý zbiera podpisy od ostatných zákonodarcov a v tejto záležitosti plánuje poslať list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Iniciátori v pripravenom liste uvádzajú, že návšteva Josepa Borrella v Moskve, kde sa stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, bola ponižujúca a poškodila dobré meno Európskej únie. „Návšteva Moskvy bola iniciatíva pána Borrella. Bol to prejav zľahčovania zločinov spáchaných Putinovým režimom proti politickým oponentom,“ píše sa v liste.

Europoslancom sa nepáči, že Borrell na stretnutí dôrazne neodsúdil zatknutie Alexeja Navaľného a nenavštívil ho vo väzení. Namiesto toho vraj vyhlásil, že EÚ sa v súvislosti s uväznením lídra ruskej opozície nerozprávala o sankciách. „To však nie je pravda, pretože niekoľko krajín na najvyššej úrovni požadovalo sankcie,“ uvádzajú v liste europoslanci. Tí chcú, aby sa Von der Leyenová vzdala funkcie v prípade, ak tak neučiní samotný Borrell.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices