Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsky minister zdravotníctva sa dal zaočkovať vakcínou AstraZeneca s tvrdením, že v jeho krajine je účinná

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran sa dal v pondelok zaočkovať prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca s argumentom, že poskytuje dostatočnú ochranu pred takmer všetkými variantmi koronavírusu, ktoré sa šíria v krajine. Francúzsko dostalo prvú dodávku vakcín firmy AstraZeneca minulý týždeň. Ide o 273 600 dávok očkovacej látky vyčlenených pre zdravotníkov vo veku do 65 rokov.

Juhoafrická republika zastavila plán očkovania zdravotníckych pracovníkov v prednej línii proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca po tom, ako malá klinická štúdia naznačila, že nie je účinná pri prevencii mierneho a stredne silného ochorenia spôsobeného variantom vírusu, ktorý v krajine prevláda. Olivier Véran však uviedol, že „prinajmenšom 99 percent“ vírusov cirkulujúcich vo Francúzsku sa nezhoduje s variantom rozšíreným v Južnej Afrike, čo znamená, že vakcína firmy AstraZeneca je na francúzskom území účinná.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Francúzsky minister zdravotníctva zároveň povedal, že jeho krajina prijíma nové opatrenia na predchádzanie šíreniu importovaných variantov vírusu, vrátane variantu, ktorý prvý raz zistili vo Veľkej Británii. Obdobie izolácie všetkých ľudí infikovaných týmito variantmi predĺžili zo 7 na 10 dní. K opatreniam patrí aj rýchlejšie vyhľadávanie kontaktov a pokyny na prerušenie vyučovania na školách hneď, ako u nejakého študenta zistia infekciu novým variantom koronavírusu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices