Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Južná Afrika zastavila plán vakcinácie zdravotníkov očkovacou látkou AstraZeneca

Juhoafrická republika zastavila plán očkovania zdravotníckych pracovníkov v prednej línii proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca po tom, ako malá klinická štúdia naznačila, že nie je účinná pri prevencii mierneho a stredne silného ochorenia spôsobeného variantom vírusu, ktorý v krajine prevláda.

Južná Afrika dostala prvú dodávku jedného milióna dávok vakcíny firmy AstraZeneca minulý týždeň a predpokladala, že zdravotníkov začne očkovať v polovici februára. Neuspokojivé predbežné výsledky však naznačujú, že vakcinačná kampaň s použitím očkovacej látky AstraZeneca by pravdepodobne nemala význam.

Výsledky klinickej skúšky, ktoré však ešte neposúdili iní odborníci, signalizovali, že vakcína AstraZeneca „poskytuje minimálnu ochranu pred mierne až stredne ťažkými infekciami ochorením COVID-19″ u mladých dospelých vystavených juhoafrickému variantu vírusu. Oxfordská univerzita a University of the Witwatersrand v Johannesburgu vo vyhlásení uviedli, že ochranu pred vážnejšími formami ochorenia nemohli v testoch posúdiť, pretože účastníci skúšok nimi boli málo ohrození.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Juhoafrický variant koronavírusu sa javí ako infekčnejší a spôsobuje nebezpečný opätovný rast počtu nákaz. V Južnej Afrike viac ako 90 percent ochorení COVID-19 vyvoláva tento vírus, uviedol juhoafrický minister zdravotníctva Zweli Mkhize.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

AstraZeneca splní podmienky zmluvy o dodávkach vakcín do EÚ

Spoločnosť AstraZeneca dodá členským štátom Európskej únie (EÚ) zostávajúce dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Splní …

Consent choices