simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Šimečka: Premiér by nemal ohovárať vlastných kolegov v zahraničí

Europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) si všimol rozhovor s premiérom Igorom Matovičom vo francúzskom denníku Le Monde. Na svojom profile na sociálnej sieti k jeho obsahu zverejnil nasledujúci komentár.

Doma sme si už zvykli, že premiér útočí na vlastných ministrov a zbavuje sa zodpovednosti za všetky zlyhania. Úplne iné však je, keď osobné konflikty a spory prenáša na medzinárodnú scénu. Vysiela to zlý signál a poškodzuje slovenské záujmy. Prestížny francúzsky denník Le Monde zverejnil rozhovor s Igorom Matovičom. Predstavujú ho ako „antisystémového lídra”, ktorý vedie tvrdý boj proti korupcii, ale ktorého „nedostatok skúseností a často mätúce slová vyvolávajú pochybnosti o jeho schopnosti viesť štát.“

Premiér, žiaľ, niektorými odpoveďami tento obraz potvrdil. Le Monde pripomenul Matovičovi nasledovné: „V novembri 2020 ste testovali celú slovenskú populáciu s prísľubom, že to zabráni lockdownu. Lenže miera infekcií po testovaní naopak explodovala. Nie je to neúspech?“ Premiér zlyhanie odmietol a dodal: „Krízový štáb chcel organizovať ešte druhé masívne testovanie, ale minister hospodárstva, ktorý bol zodpovedný za nákup testov, to nespravil. Kvôli tomu druhá vlna testov neprebehla včas a čísla nakazených tým logicky vybuchli.

Francúzska redakcia sa následne premiéra neveriacky spýtala, či si „teda stále myslíte, že Váš minister hospodárstva a koaličný partner Richard Sulík je zodpovedný za 4-tisíc úmrtí? Prečo ho držíte vo vláde?“ Premiér v odpovedi zdupľoval, že je tu „zrejmá príčina a následok. V normálnej situácii by už nemal byť ministrom. Naša koalícia však nateraz musí čeliť pandémii a mafiánskemu drakovi, ktorý ovládol štát“.

Je najvyšší čas, aby si Igor Matovič uvedomil, že v zahraničí reprezentuje celú krajinu, nie hnutie OĽaNO, ani svoje malicherné osobné vojny. Bez ohľadu na to, či má pravdu, je to nevkusné a neprofesionálne. A najmä: vyslovene tým škodí záujmom vlastnej krajiny. Zahraniční politici a diplomati to totiž čítajú takto: „Premiér Matovič je slabý, pretože nedokáže vyhodiť zlého ministra, a minister Sulík je neschopný, takže s ním nemá zmysel o čomkoľvek rokovať„.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

O mam

Odporúčame pozrieť

Inflácia bude v najbližších troch rokoch klesať, vyhlásil premiér po samite v Bruseli

Inflácia bude v najbližších troch rokoch klesať, vyhlásil premiér SR Eduard Heger po rokovaní v …

Consent choices