Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok: Od Srbska očakávame, že bude dôležitým a spoľahlivým faktorom stability

Na pozvanie ministra zahraničných vecí Srbskej republiky Nikolu Selakovića a ministerky pre európsku integráciu Jadranky Joksimović  uskutočnil  minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok pracovnú návštevu Srbska. V rámci prijatí absolvoval aj rokovania s prezidentom Aleksandarom Vučićom. Minister Korčok zároveň odovzdal Srbsku materiálnu humanitárnu pomoc v boji proti pandémii COVID-19.

Rokovanie s ministrom zahraničných vecí Nikolom Selakovićom bolo zamerané na zhodnotenie bilaterálnej spolupráce a aktuálnych politických otázok súvisiacich s prístupovým procesom a dialógom Belehrad – Priština. Minister Selaković v tejto súvislosti ocenil aktívnu úlohu Slovenska v prístupovom procese Srbska do EÚ. Minister Korčok vyjadril pokračujúcu podporu eurointegračným snahám Srbska a vyzval na pokračovanie reforiem súvisiacich s prístupovým procesom. Osobitne podporil spoluprácu s Európskym parlamentom a pokračovanie vnútropolitického dialógu medzi koaličnými a opozičnými stranami, ktorý sprostredkúva slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Slovenská republika bude aj naďalej vytrvalým podporovateľom rozširovania a procesu integrácie Srbska a krajín západného Balkánu do EÚ. Je v našom záujme, aby sme pomáhali tým krajinám, ktoré vidia svoju budúcnosť v EÚ,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Partneri vyjadrili záujem o pretavenie výborných bilaterálnych vzťahov bez otvorených otázok do reálnych výsledkov aj v oblasti ekonomickej spolupráce. Zhodli sa na tom, že vzájomný obchod má väčší potenciál a existuje veľa nevyužitých obchodných príležitostí.

Ministerke pre európsku integráciu Jadranke Joksimović odovzdal Minister Korčok materiálnu humanitárnu pomoc v boji proti pandémii COVID-19 vo forme PCR testov slovenskej spoločnosti MultiplexDX, ochranných odevov, hygienických balíčkov a elektrocentrál v celkovej hodnote 93 tisíc eur realizovanú v súčinnosti s Ministerstvom vnútra a Ministerstvom obrany SR pod značkou SlovakAid.

V boji proti pandémii podávame Srbsku pomocnú ruku. Táto humanitárna pomoc je pokračovaním materiálnej pomoci, ktorú Slovenská republika už Srbsku poskytla v ostatnom období,“ uviedol minister Korčok s odvolaním sa na dosiaľ realizovanú humanitárnu pomoc  vo forme štyroch grantov pre mesto Nový Sad, Detskú fakultnú nemocnicu v Belehrade, Inšpektorát práce a slovenskú národnostnú menšinu v súhrnnej hodnote 97 tisíc eur. Prostredníctvom mimovládnej organizácie ADRA Slovensko poskytlo humanitárnu pomoc ľuďom bez domova v hodnote 100 tisíc eur.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Okrem eurointegračného procesu a vnútropolitickej situácie v Srbsku boli prerokované aj možnosti prehĺbenia hospodárskej spolupráce, ako aj obojstrannej podpory slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Konkrétnym príkladom spolupráce v tejto oblasti je vybudovanie Slovenského centra v Novom Sade budúci rok, ako aj urýchlenie zápisu kovačického naivného výtvarného umenia do Zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Srbský rezortný partner prejavil záujem aj o digitalizáciu, inovácie, rozvoj IT sektora a zvýšenie produktivity v srbských podnikoch, pri čom by chcela ťažiť z úspešného príbehu Slovenska.

Na stretnutí s prezidentom Aleksandarom Vučićom minister Korčok pripomenul dôležitosť dobrých susedských vzťahov v regióne západného Balkánu. „Od Srbska ako najväčšej krajiny regiónu očakávame, že bude dôležitým a spoľahlivým faktorom stability,“ vyhlásil minister Korčok. Prezident Vučić zdôraznil že Srbsko má záujem nájsť riešenie, ktoré bude akceptovateľné tak pre Belehrad, ako aj pre Prištinu. V rozhovore prezident Vučić pripomenul pozvanie pre prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na oficiálnu návštevu Srbska, ktorá by bola potvrdením pretrvávajúcich výborných vzťahov medzi oboma krajinami.

Návšteva Srbska, ktorá nasledovala po návšteve Severného Macedónska, bola druhou zástavkou ministra Korčoka na jeho ceste po krajinách západného Balkánu, v rámci ktorej navštívi ešte Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu a Albánsko.

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices