Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Koalícii pri tvorbe plánu obnovy chýba akákoľvek vízia

Plénum Európskeho parlamentu sa v utorok zaoberalo zriadením Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti EÚ, ktorý má pomôcť členským krajinám vysporiadať sa s následkami pandémie koronavírusu.

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti je najväčšou časťou Plánu obnovy EÚ budúcej generácie. „Členské štáty v súčasnosti pracujú na národných plánoch obnovy a odolnosti, ktoré by mali byť hotové v apríli tohto roku,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Tie by mali definovať štrukturálne reformy, ktoré majú krajiny záujem zo spoločných európskych peňazí financovať.

Doterajšia príprava plánu obnovy a odolnosti na Slovensku nám pripomína neschopnosť vládnych strán komunikovať a zmysluplne sa dohodnúť. „Dôkazom je nielen to, že tri zo štyroch koaličných strán prednedávnom verejnosti prezentovali vlastné verzie týchto plánov, ale aj absurdná úvaha premiéra o tom, že rozdelenie finančných prostriedkov z plánu obnovy by malo zohľadňovať výsledky parlamentných volieb, čím chce vlastne len trestať menšie koaličné strany za to, že ho neposlúchajú,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu.neschopnosť

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Národný plán obnovy a odolnosti je pre Slovensko jedinečnou príležitosťou ako zlepšiť fungovanie krajiny, modernizovať ju a prispôsobiť potrebám občanov v 21 storočí. „K tomu nám však v súčasnosti bohužiaľ chýba akákoľvek vízia a aj preto hrozí, že namiesto obnovy po pandémii, budeme len svedkami nezmyselných koaličných prekáračiek,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices