Borrell
Vysoký predstaviteľ/podpredseda Komisie Josep Borrell. PHOTO: © European Union.

Naši europoslanci k situácii v Rusku a diskusii so šéfom eurodiplomacie Josepom Borrellom

Poslanci európskeho parlamentu v utorok diskutovali so šéfom európske diplomacie J. Borrellom, jednou z hlavných tém boli aj vzťahy s Ruskom. 

Vladimír BILČÍK (EPP) Cesta šéfa európskej diplomacie do Moskvy sa skončila fiaskom. Josep Borrell by mal za ňu vyvodiť osobnú zodpovednosť. Počas spoločnej tlačovej konferencie Lavrov opakovane slovne útočil na Európsku úniu a Borrell, namiesto obrany záujmov EÚ a silného postoja voči odsúdeniu Alexeja Navaľného, kritizoval Spojené štáty v spore s Kubou. Borrell sa takisto nedokázal ohradiť voči vyhosteniu európskych diplomatov, o ktorom Lavrov informoval na tlačovej konferencii. Nespomenul ruskú agresiu vo východnej Ukrajine, ale zato podporil ruskú vakcínu Sputnik, ktorá však nie je odobrená Európskou liekovou agentúrou. Predsedníčka EK von der Leyenová sa Borrella zatiaľ zastala, ale pevne verím, že tlak Európskeho parlamentu a členských krajín jej postoj zmení. Európa nesmie mať hlavný problém vo vzťahoch s Ruskom v Bruseli. Náš hlavný problém je Putinov režim v Kremli, a práve preto dnes potrebujeme silný a spoločný európsky hlas, ktorý sa v komunikácii s Moskvou vždy jasne zastane európskych hodnôt a záujmov.

Monika BEŇOVÁ (S/D) Zatknutie a odsúdenie Alexeja Navaľného vyústilo v Rusku do celoštátnych protestov, na ktoré polícia zareagovala tvrdými zásahmi a masovým zatýkaním demonštrantov. Rozhodnutie ruského súdu vyvoláva veľké množstvo pochybností o spravodlivom a nezávislom procese. Ruský súd totiž napriek platným medzinárodným záväzkom svojej krajiny, ku ktorým sa dobrovoľne prihlásila, vôbec nezohľadnil predchádzajúci verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý v tomto prípade už dávno rozhodol v prospech Navaľného.

Ivan ŠTEFANEC (EPP) Vysoký predstaviteľ EÚ Joseph Borrel realizoval túto návštevu z vlastnej iniciatívy a jeho vystúpenia boli v rozpore s postojmi EÚ, ale aj proti oficiálnym pozíciam mnohých členských štátov. Sám som bol jedným z tých, ktorí ho vyzývali, aby do Moskvy teraz nešiel. Josef Borrel zrejme zabudol na to, že je nominovaný na svoj post Európskou Radou a mal by reprezentovať európske záujmy. Jeho vystupovanie má za následok oslabenie váhy a integrity Európskej zahraničnej politiky postavenej na princípoch demokracie a rešpektu k ľudským právam. Práve preto som presvedčený, že nerešpektovanie vyššie uvedených základných skutočností by malo viesť k jeho odstúpeniu.“

Peter POLLÁK (EPP) Situácia v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Rusku sa od anexie Krymu zhoršuje. Akákoľvek kritika porušovania práv ľudí musí byť samozrejmosťou. Dnes však kritika nestačí. Európske inštitúcie volajú po ekonomických sankciách, no realita je úplne iná. Členské štáty konajú protikladne, s Ruskom naďalej veselo obchodujú. Veľká časť Európy je na Rusku energeticky či hospodársky závislá, preto musí byť prioritou Únie stať sa sebestačnou. Naša sebestačnosť a nezávislosť bude pre Rusko najväčším trestom.

Martin HOJSÍK (RE) „Je možné, že o desať či viac rokov, sa budeme na začiatok roka 2021 pozerať ako na začiatok konca despotickej vlády Vladimira Putina. Totalitný systém sa síce v Rusku ešte nerúca, no pod tlakom vlny protestov množstva odvážnych ľudí, môžeme sledovať začiatok erózie Putinovho režimu. Zo strany Slovenska a Európskej únie bude dôležité vyvinúť tlak na Rusko, aby oslobodilo politických väzňov a umožnilo slobodnú politickú súťaž. Jedným zo spôsobov nátlaku na Rusko by malo byť aj zablokovanie projektu Nord Stream 2.“

Eugen JURZYCA (ECR) „Josepa Borrella nepovažujem za hlavného vinníka škandálu, ku ktorému došlo v Moskve. Za toho považujem Putinovo Rusko. To síce už nerobí “diplomaciu” tak, ako v roku 1968, ale ešte stále nie tak, ako sa to patrí v slušnom svete v roku 2021. Podľa mňa ruská diplomacia pripravila pascu. Keďže Borell bol zrejme pripravený tak, ako keby išiel do demokratickej krajiny, spadol do nej.“

Miroslav ČÍŽ (S/D)“Ruská federácia patrí medzi najväčšie globálne mocnosti sveta, čo však neznamená, že nemá svoje problémy. Aktuálna situácia v Rusku je nepochybne zložitá, ekonomická situácia väčšiny občanov je neuspokojivá a deficity v sociálnej oblasti sú zrejmé. Krajina rovnako ako zvyšok sveta čelí zásadným dopadom pandémie COVID-19 a v kontexte súčasných protestov sa nachádza v komplikovanej občiansko-spoločenskej situácii. Ostatne rast občianskej nespokojnosti možno pozorovať aj u nás. Európska únia má ako globálny hráč vykonávať snahy za cieľom situáciu upokojovať, pretože eskalácia napätia nemôže byt dobrým riešením.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Michal ŠIMEČKA (RE) S každým treba hovoriť, aj s diktátormi. No návšteva šéfa európskeho diplomacie Josepha Borella v Moskve krátko po poburujúcom odsúdení Alexeja Navaľného bola predčasná. A najmä: išiel tam s prázdnymi rukami, nemal v zálohe ani možnosť uvalenia tvrdých sankcií na predstaviteľov ruského režimu, alebo zastavenie projektu plynovodu Nordstream II či tlak na vylúčenie Ruska z Rady Európy. Ak chceme s Ruskom viesť dialóg, je to správne – avšak z pozície sily, nie slabosti.

Michal WIEZIK (EPP) Návšteva vysokého predstaviteľa EÚ Josepa Borrella vyvolala vlnu kritiky z radov poslancov EP. Vyčítajú mu nielen zlé načasovanie ale aj nekompetentnosť a nedostatočnú orientáciu v ruskej diplomacii. Borell podľa nich urobil chybu, keď sa zúčastnil spoločnej tlačovej konferencie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, zatiaľ čo opozičný politik Alexei Navaľny čelil politicky motivovanému procesu a traja diplomati EÚ boli z krajiny vyhostení. Borell počas svojej návštevy v Rusku nehovoril ani o Navaľnom, nestretol sa s demokratickou opozíciou a ani zmienkou nespomenul problém anexie Krymu či situáciu na východe Ukrajiny.Skupina zákonodarcov vyzýva na rezignáciu šéfa európskej diplomacie a v tejto záležitosti pošle list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen.

Miriam LEXMANN (EPP) Mnoho z nás v Európskom parlamente, ale aj predstavitelia z niektorých členských štátov, vyjadrili obavy z cesty pána Josepa Borrella do Moskvy ešte skôr, ako sa uskutočnila. Musela prísť táto nedôstojná návšteva európskej diplomacie, aby sme zistili, že ďalší pokus o reštart vzťahov s Kremľom sa skončí iba neúspechom. Nemôžeme ignorovať Rusko, ale Kremeľ musí pochopiť, že jeho súčasné správanie vrátane dezinformácií a kybernetických útokov voči štátom EÚ a NATO, agresie voči susedom, ako aj potláčania demokracie a ľudských práv doma, nebude viesť k zlepšeniu vzťahov. Rusko musí prevziať zodpovednosť za svoje kroky a hrať konštruktívnejšiu úlohu, zatiaľ čo EÚ musí zabezpečiť, aby zostala verná svojim hodnotám.

Robert HAJŠEL (S/D) Silné emócie, ktoré vyvolalo ponižujúce zaobchádzanie so šéfom  európskej diplomacie Josepom Borrelom v Moskve, musia opadnúť. Rusko je a ostane našim najväčším susedom a najväčším dodávateľom viacerých strategických surovín. Aj keď táto schôdzka nedopadla dobre a Moskva akoby teraz odmietla podanú ruku na konštruktívny dialóg, musíme sa o jeho obnovu snažiť ďalej. Nie som priaznivcom sankcií, keďže nielen eskalujú napätie, ale dajú sa aj obchádzať a pred sankciami uprednostňujem snahu o nastolenie aspoň minimálnej dôvery a konštruktívneho dialógu. Musíme sa o to snažiť, aj keď sa v otázke ľudských práv, ktorá je pre nás veľmi dôležitá,  ešte dlho nezhodneme. Neobracajme sa chrbtom k ruskému ľudu.

Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ (ECR) Šéf európskej diplomacie sa rozhodol pre návštevu Moskvy v čase, keď sú vzťahy medzi EÚ a Ruskom napäté ešte viac ako obvykle. Bol to riskantný krok, a nevyšiel. To, že nás Rusko provokatívne označilo za nespoľahlivého partnera, nie je tak prekvapivé. Načasovanie vyhostenia európskych diplomatov sa však nedá nazvať inak ako pripravovanou snahou o zosmiešnenie predstaviteľa, ktorý prišiel viesť dialóg. Ponaučenie z návštevy? Borrell si takéto cesty môže dovoliť, ak má silný mandát od všetkých členských štátov, dupľom to platí pri jednaní s krajinou, akou je Rusko, svetový líder v dezinformáciách a majster taktiky rozdeľuj a panuj. V opačnom prípade môže byť takáto politika skôr na škodu. Rusko to vie a presne na tú strunu brnklo.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices