Borell
Josep Borell, šéf EÚ diplomacie. PHOTO: © European Union.

Návšteva Josepa Borrella v Rusku sa nemala uskutočniť, tvrdia europoslanci

Poslanci v utorok skritizovali šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella za minulotýždňovú cestu do Moskvy a ministrov štátov Únie za neschopnosť adekvátne zareagovať na agresívnu politiku Ruska.

Časť poslancov v utorkovej rozprave s vysokým predstaviteľom Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom o aktuálnej situácii v Rusku obhajovala účel jeho cesty do Moskvy, mnoho zákonodarcov však návštevu šéfa diplomacie EÚ v Rusku odsúdilo. Podľa nich nebol na návštevu vhodný čas, a to najmä kvôli dlhodobo sa zhoršujúcim vzťahom medzi EÚ a Ruskom, ktoré súvisia s ruskou agresiou na Ukrajine, zásahmi Kremľa voči demonštrantom, vyhostením diplomatov EÚ z krajiny, ako aj s pokusom ruskej tajnej služby o atentát na opozičného lídra Alexeja Navaľného a jeho nedávnym uväznením.

Josep Borrell v rozprave vyhlásil, že do Moskvy išiel s cieľom zistiť, či má ruská vláda záujem o riešenie rozdielov medzi EÚ a Ruskom a zvrátenie negatívneho vývoja vo vzájomných vzťahoch. Reakcia Moskvy svedčí podľa neho o opaku.

Snaha Ruska o podkopanie autority EÚ

Mnoho poslancov zdôraznilo, že ruská vláda nebude mať záujem na zvrátení negatívneho trendu vo vzťahoch s EÚ, pokým bude Únia upozorňovať na porušovanie ľudských práv a zásad právneho štátu v krajine. Zákonodarcovia podrobili ostrej kritike aj správanie sa a postoj ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova k Josepovi Borrellovi a k EÚ počas ich stretnutia a spoločnej tlačovej konferencie.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Poslanci tiež poukázali na neschopnosť členských štátov v Rade (ministrov) EÚ dohodnúť sa na prísnejšom postupe voči Rusku, ktorého súčasťou by mali byť aj ďalšie sankcie. Niektorí rečníci podrobili kritike aj vlády konkrétnych členských štátov, ktoré podľa nich nezareagovali adekvátne na zhoršujúce sa vzťahy EÚ a Ruska a – napríklad – nezastavili práce na plynovode Nord Stream II.

Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices