Ilustračný obrázok Foto: Európske Noviny/ Marco Németh

Čo si všímať pri kúpe respirátora? Pozrite si, čo odporúča ministerstvo i Štátny ústav pre kontrolu liečiv

Viceré európske krajiny uvažujú nad tým alebo už priamo zaviedli pravidlo povinného nosenia respirátorov. Pozrite si, na čo si máte podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a ministerstva zdravotníctva dávať najväčší pozor pri ich kúpe.

Ministerstvo zdravotníctva, ale aj konzílium odborníkov, odporúča používať respirátor obzvlášť v uzavretých, málo vetraných a iných rizikových prostrediach. Situácia sa zhoršila po tom, ako sa vo viacerých krajinách objavil nákazlivejší variant vírusu B.1.1.7. Trh zareagoval a respirátory sa stali viac dostupné pre samotnú verejnosť.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uvádza, že účinnú ochranu poskytujú respirátori typu FFP2 a FFP3. „Odborne sa nazývajú aj filtračné tvárové polmasky a patria do najprísnejšej kategórie osobných ochranných prostriedkov. Sú však aj najčastejšie falšované,“ dodáva úrad. Podľa ŠÚKL je preto dôležité si dávať pozor, aby boli v súlade s odporúčaniami Úradu pre metrológiu, normalizáciu a skúšobníctvo, podľa ktorých je potrebné dať si pozor najmä na to, aby mal respirátor označenie CE a za ním štvorčíslie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ŠÚKL (@sukl_sr)

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti dodáva, že pri kúpe respirátora je dôležité overiť si kvalitu, totiž opakovane sa objavujú nekvalitné respirátory, ktoré nespĺňajú deklarovanú úroveň ochrany. Ich účinnosť si môžete skontrolovať TU.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Čo robiť v prípade, že nie je dostupný respirátor?

Rezort v tomto prípade odporúča nosiť kvalitné a dobre pasujúce rúška, najoptimálnejšie sú chirurgické. V prípade látkových rúšok ministerstvo odporúča prať denne.

Ak máte respirátor, ktorý má však výdychový ventil, je nevyhnutné nosiť cez tento respirátor ešte rúško. V prípade, že respirátor používate bežne, tak ho môžete použiť aj niekoľkokrát opakovane, avšak medzi použitiami rezort odporúča vyvesiť ho a vyvetrať po dlhšiu dobu. Ak si dávate rúško/ respirátor dole, je dôležité ho nechytať z vonkajšej strany, a hlavne si po manipulácii s rúškom umyť alebo vydezinfikovať ruky.

NIE JE RESPIRÁTOR AKO RESPIRÁTOR 😷

V úvode pandémie bol celosvetovo a aj na Slovensku akútny nedostatok respirátorov…

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Utorok 9. februára 2021

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices