europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament hlasuje o najvyššom balíku pomoci. Na Slovensko by malo prísť 7 miliárd

O najvyššom balíku pomoci, aký kedy Európa navrhla, hlasoval v Bruseli europarlament. Ide o mechanizmus obnovy a odolnosti únie vo výške skoro 700 milárd eur. Z toho balíka má prísť približne sedem miliárd aj na Slovensko. Peniaze však prídu len vtedy, ak si to nepokazíme a toho sa viacerí obávajú.

Európa dostala a dostáva v podobe pandémie také rany, že mnohí melú z posledného. Štátom, podnikom aj ľuďom má pomôcť plán obnovy, aký ešte starý kontinent nezažil. Miliardy sú v grantoch a pôžičkách, nie je to ale také jednoduché a plán obnovy je pre členské štáty veľkou výzvou. Jednotlivé plány budú môcť byť financované za predpokladu, že sa zamerajú na kľúčové politiky ako ekologickú, digitálnu transformáciu, ako aj sociálnu, teritoriálnu a hospodársku súdržnosť a konkurencieschopnosť. Podľa spravodajcov Európskeho parlamentu ide o príbeh, ktorý raz Európa porozpráva svojim deťom a vnukom.

Aký príbeh porozpráva Slovensko zatiaľ jasné nie je

Plány sa do Bruselu majú odovzdať do apríla.„Teraz už je naozaj zodpovednosť na vládach členských štátov a na Slovenskej vláde, aby tie peniaze použila skutočne na zásadné zmeny,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka. Mnohí vládu kritizujú, že naše ambície sú nekonkrétne a pomalé. „Momentálne je len a len na slovenskej vláde, aby konečne odtajnila tento proces a zverejnila to,“ hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Mnohých zarazil aj Matovičov návrh

Igor Matovič by peniaze delili podľa toho, koľko získali strany hlasov vo voľbách. „Takto sa delí korisť a nie peniaze, ktoré Slovensko potrebuje na zásadné zmeny,“ hovorí Šimečka. „Navyše každá z vládnych strán prezentovala, ako keby svoj individuálny plán obnovy, čo je nonsens a neuveriteľné, v rámci členských štátov EÚ,“ myslí si europoslankyňa Monika Beňová. Kabinet Igora Matoviča, naopak, tvrdí, že všetko je v časovej norme.

Pri otázke na ministerku eurofondov Veroniku Remišovú, či naozaj niečo nerobíme zle, znela odpoveď: „Pokiaľ viem, tento proces manažuje Ministerstvo financií,“ hovorí Remišová. Zaujímavosťou pandemických čias je, že aj keď Európsky parlament hlasuje v utorok, výsledky budú známe až na druhý deň, teda v stredu. Niektorí europoslanci totiž hlasujú v Bruseli, ale mnohí ďalší zo svojich domovských krajín, či už z karantény alebo s covidom-19.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko obdržalo už tretiu platbu z plánu obnovy za splnenie ďalších opatrení

Slovensko dnes za splnenie ďalších opatrení z plánu obnovy obdržalo už tretiu platbu, a to …

Consent choices