vino
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament schválil ďalšiu pomoc pre vinársky sektor

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok schválili plány na predĺženie výnimočných opatrení na pomoc vinárskemu sektoru aj v roku 2021. Cieľom takýchto opatrení je vyrovnať sa s dôsledkami pandémie koronavírusu i sankciami USA vyplývajúcimi zo sporu medzi Airbusom a Boeingom. Informoval o tom Európsky parlament.

Výnimočné opatrenia umožnia zvýšiť flexibilitu národných podporných programov spolufinancovaných z EÚ, napríklad na propagáciu vinárskych výrobkov, reorganizáciu viníc, investície do spracovania, inováciu a marketing.

„Európsky parlament urobil dôležitý krok k zabezpečeniu toho, aby ťažko postihnutý vinársky sektor naďalej dostával potrebnú pomoc a tá sa rýchlo dostala k tým, ktorí ju zúfalo potrebujú,“ vyhlásil predseda výboru pre poľnohospodárstvo Norbert Lins.

V júni 2020 europarlament schválil balík výnimočných opatrení na pomoc výrobcom vína a pestovateľom ovocia a zeleniny. Vyzval vtedy EK, aby prišla s ďalšou pomocou. Tá v júli prijala ďalší balík výnimočných opatrení pre vinársky sektor.

Po dvoch samostatných rozhodnutiach Svetovej obchodnej organizácie (WTO) týkajúcich sa podpory spoločností Airbus a Boeing boli USA a EÚ oprávnené navzájom vyberať clá na vývoz. Tesne pred koncom roka 2020 však americká vláda uvalila na poľnohospodársko-potravinárske výrobky EÚ ďalšie clá. Tie boli zamerané predovšetkým na francúzske a nemecké neperlivé vína a liehoviny.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Predseda výboru pre poľnohospodárstvo v reakcii na to vyzval EK, aby začala rokovania s administratívou nového prezidenta USA Joea Bidena s cieľom vyhlásiť prímerie v obchodnom spore medzi Airbusom a Boeingom.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices