Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Beňová: Komisia musí na farmaceutické spoločnosti vyvinúť tlak, aby dodávky vakcín rapídne zvýšili

Dnešná rozprava s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen bola v rámci plenárneho zasadnutia opätovne venovaná spoločnej stratégii v oblasti vakcín proti ochoreniu COVID-19 v Európskej únii (EÚ).

Dôvodom sú pretrvávajúce obavy súvisiace s meškaním dodávok vakcín určených pre jednotlivé členské štáty, ale aj potreba vyššej transparentnosti s ohľadom na zmluvy s farmaceutickými spoločnosťami. „Spoločný postup a koordináciu Európskej komisie pri obstarávaní vakcín stále považujem za správny prejav solidarity. Zabraňuje vzájomnému konkurovaniu si členských krajín, pri ktorom by sme vzhľadom na zmätok, ktorý charakterizuje našu súčasnú vládu, nepochybne ťahali za kratší koniec,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Európska komisia sa pri vyjednávaniach s dodávateľmi vakcín zamerala nielen na ich množstvo, ale aj na bezpečnosť a cenu. „Teraz je nevyhnutné, aby dokázala vyvinúť na farmaceutické spoločnosti primeraný tlak, aby sa najneskôr v jarných mesiacov dodávky vakcín rapídne zvýšili,“ zdôraznila europoslankyňa.

Nesmieme zároveň zabúdať na to, že vakcíny síce dostaneme prostredníctvom Únie, no príslušenstvo na očkovanie, vrátane ihiel a striekačiek si členské krajiny zabezpečujú sami. „Tu sa opätovne ukázal absolútny amaterizmus dnešnej koalície a predovšetkým jej ministra zdravotníctva, ktorý takmer rok ignoroval upozornenia na potrebu predzásobenia sa od jediného slovenského výrobcu ihiel a striekačiek, kvôli čomu musia teraz nemocnice vakcíny častokrát vyhadzovať,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Orbán môže získať obrovský vplyv v Rade EÚ, ak lídri Únie nezakročia

Krok predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý avizoval, že bude v júni kandidovať vo voľbách …

Consent choices