hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Hojsík: Plán obnovy je šancou pre mladých a Slovensko, nie príležitosťou na delenie koristi

Európsky parlament v stredu schválil vytvorenie Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti Únie, ktorý má krajinám Európskej únie pomôcť s prekonaním následkov pandémie koronavírusu. Podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík hovorí, že teraz je na ťahu Igor Matovič a vláda. Problém slovenského plánu vidí v systémovom a nedostatočnom prístupe k ochrane klímy a životného prostredia, ako aj v nedostatočnom zapojení verejnosti.

Plán obnovy nám dáva šancu. Ak ho Slovensko dobre pripraví, pomôže nám prekonať nielen krízu spôsobenú pandémiou, dá nám šancu na zvládnutie krízy klímy a biodiverzity, na spravodlivý prechod na obehové a digitálne hospodárstvo. Bude na prospech nás všetkých, pretože nám pomôže chrániť našu slovenskú prírodu. Bude na prospech našich detí a mladých, ktorí ponesú bremeno klimatickej krízy, za ktorú oni nemôžu,“ uviedol podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík.

Veľa vlád vníma peniaze z plánu obnovy ako korisť, ktorú si môžu deliť podľa volebného výsledku. Žiaľ, tak o tom hovorí aj slovenský premiér. To je neprípustné. Plán obnovy nesmie byť o míňaní a prerozdeľovaní pre „našich ľudí, ale o investícii do budúcnosti zodpovednej k ľuďom aj planéte. Slovenský návrh zatiaľ zlyháva v ochrane prírody a biodiverzity, v podpore obehového hospodárstva či v adaptácii na zmenu klímy. Je to aj dôsledok spôsobu jeho prípravy. Tá musí byť o zapojení verejnosti, miest a obcí, mimovládok, ale aj firiem. Nesmie to byť PR, potrebujeme skutočnú diskusiu a pripomienkovanie,“ uzavrel progresívny europoslanec Hojsík. 

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

O mam

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices