Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Slovenskí europoslanci k diskusii so šéfkou EK Ursulou von der Leyen o vakcínach

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu diskutovali o situácii s vakcínami so šéfkou Európskej komisie, prečítajte si ich postrehy:

Miriam LEXMANN (EPP) Musíme si uvedomiť, že spoločný, európsky nákup vakcín a potrebného zdravotného materiálu nám na Slovensku znižuje cenu, zvyšuje množstvá dodávok a zabezpečuje na globálnom trhu stabilitu. Zároveň však nie sme spokojní s komunikáciou a prístupom farmaceutických spoločností pri počtoch a presných termínoch dodávania vakcín. S ohľadom na bujnejúcu dezinformačnú scénu nepovažujem za správne, že jednotlivé zmluvy medzi EÚ a farmaceutickými firmami nie sú dostatočne transparentné. Tiež považujem za kľúčové, aby sme sa popri vakcinácii obyvateľstva sústredili na prevenciu a zdokonaľovanie liečby, investovali do výskumu v tejto oblasti, a to všetko so snahou udržania nízkeho reprodukčného čísla. Čím vyššie je totiž toto číslo, tým väčšie je riziko mutácie vírusu, pričom sa znižuje aj účinnosť vakcín. 

Michal WIEZIK (EPP) Predsedníčka Komisie predstavila európsku stratégiu očkovania proti Covid-19. Zdôraznila, že vakcinácia v EÚ naberá na rýchlosti a potvrdila cieľ zaočkovať do konca leta 70 percent dospelej populácie EÚ. Spomenula úspechy spoločného postupu pri vývoji vakcíny, ktorú sa podarilo vyvinúť v rekordne krátkom čase. EK sa zameria na identifikáciu a odstránenie prekážok vo výrobných reťazcoch a zvýšenie koordinácie výroby. Za týmto účelom vytvorila pracovnú skupinu. Potrebujeme vytvoriť náležité aktivity v boji proti Covid-19, čo potvrdzuje význam nástroja globálneho prístupu k vakcínam (COVAX). Predsedníčka oznámila vytvorenie kontaktnej skupiny medzi Komisiou a EP. V príhovore sa dotkla aj problému s novými formami vírusu COVID-19, ktoré komplikujú proces očkovania a budú vyžadovať zvýšené úsilie na identifikáciu a výskum nových mutácií a výrobu účinných vakcín. 

Miroslav ČÍŽ (S/D) V utorok 9.2. som v dokumente o „Prístupe verejnosti k dokumentom”, hlasoval tak,  aby Európska Komisia zverejnila zmluvy, ktoré boli uzavreté v kontexte vakcinácie. Dnes sme si opäť  vypočuli predsedníčku Komisie von der Leyen, ktorá nám prisľúbila transparentnejší proces. Taktiež hovorila o cieli, zaočkovať 70% populácie do konca leta. Zároveň priznala, že ešte nie sme tam, kde by sme chceli byť. V danej situácií je dôležité pracovať s konštruktívnou kritiku a nie s dezinformáciami, ktorých ja naprieč členskými štátmi nespočet. O môj názor som sa už podelil a ten sa v kontexte vakcinácie nemení. Som presvedčený o tom, že Únia musí naďalej investovať do výskumu imunity. Je dôležité, aby sme lepšie rozumeli imunitným reakciám organizmu a na základe toho robili rozhodnutia, ktoré sú dobré pre občanov,. ale aj pre chod štátu. Je to dôležité aj v kontexte nových mutácií, ktoré sú zjavne problematické. Na záver by som dodal, že som rád, že Európska zdravotná agentúra zvažuje schválenie viacerých vakcín. Patrí medzi ne aj Rusky Sputnik, ktorého účinnosť vyzerá veľmi nádejne.

Michal ŠIMEČKA (RE) Ursuly van der Leyen som sa pýtal, či Európska komisia po počiatočných zaváhaniach dokáže zrýchliť dodávky vakcín. Pri ich nákupe sa totiž stali chyby, a treba ich jasne pomenovať. Uprostred bezprecedentnej krízy mala Komisia jednoznačne uprednostniť rýchlosť nákupu pred tlakom na zníženie ceny, keďže dosiahnuté úspory sú v porovnaní s ekonomickými následkami dlhšieho trvania lockdownu zanedbateľné. To však nič nemení na fakte, že pri nekoordinovanom postupe by sa strhla na trhu s vakcínami bitka, ktorá by členov EÚ rozdelila na víťazov a porazených. Menšie štáty ako Slovensko by sa v nej presadzovali len ťažko, aj keby sme opomenuli neschopnosť vlády Igora Matoviča obstarať čo i len striekačky a ihly, ktoré jej s desaťmesačným predstihom výhodne ponúkal domáci výrobca.

Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ (ECR) EÚ si stanovila veľmi ambiciózne ciele a ich splnenie závisí predovšetkým od výroby a dodávok vakcín, čo sa zatiaľ nezaobišlo bez problémov. Napriek tomu som presvedčená o tom, že spoločné obstarávanie cez Komisiu bola správna voľba. Dosiahnutie tejto méty tiež závisí od rýchlosti, akou sú členské štáty schopné očkovať, či majú dostatok personálu a vybavenia. Práve s týmto nám môže pomôcť posilnenie nástroja civilnej ochrany, na ktorom sa len včera dosiahla politická dohoda, a vďaka ktorému bude možný spoločný nákup zdravotníckeho vybavenia. A v neposlednom rade, úspech očkovania závisí od záujmu samotných občanov a toto je jedna z obrovských výziev, ktorej čelíme, boj s konšpiračnými bludmi, ktoré nás sprevádzajú počas celej pandémie a môžu ohroziť aj očkovanie.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Ivan ŠTEFANEC (EPP) Spoločná stratégia EÚ nám pomohla v troch rovinách, lebo inak by sme ju nezvládli. Financovali sme vývoj a výskum vakcín, pomohli sme financovať rozvoj firiem ktoré vyrábajú vakcíny a zväčšiť ich kapacity, a zabezpečili spoločný nákup vakcín. Vďaka tomu máme napríklad lepšie ceny za vakcíny ako USA. Problémom je, že firmy nestíhajú dodržiavať dohodnuté objemy. Dôležitejšie však ako prípadné sankcie sú snahy, aby boli dodržané objemy. Problém však vnímame aj na strane národných štátov. Reálne musíme rátať s tým, že obyvateľstvo bude preočkované najskôr na jeseň tohto roku.

Monika BEŇOVÁ (S/D) Spoločný postup a koordináciu Európskej komisie pri obstarávaní vakcín stále považujem za správny prejav solidarity. Zabraňuje vzájomnému konkurovaniu si členských krajín, pri ktorom by sme vzhľadom na zmätok, ktorý charakterizuje našu súčasnú vládu, nepochybne ťahali za kratší koniec. Komisia sa pri vyjednávaniach s dodávateľmi vakcín zamerala nielen na ich množstvo, ale aj na bezpečnosť a cenu. Teraz je nevyhnutné, aby dokázala vyvinúť na farmaceutické spoločnosti primeraný tlak, aby sa najneskôr v jarných mesiacov dodávky vakcín rapídne zvýšili.

Eugen JURZYCA (ECR) Zmluvy, ktoré uzavrela Komisia s dodávateľmi vakcín mali byť transparentné, tak ako sú u nás od Radičovej vlády. Dohodnuté ceny také, aby nám dodávatelia naozaj vakcíny dodávali načas. Zmluvy tiež mohli obsahovať klauzulu o tom, v akom poradí Únia dostane vakcíny a adekvátne sankcie za nesplnenie dohodnutých podmienok. Verím, že v budúcnosti bude EÚ pri akýchkoľvek obstarávaniach transparentnejšia, takmer určite sa to prejaví v lepšom výsledku.

Martin HOJSÍK (RE) Pripomeňme si, že pre Slovensko je naozaj záchranou fakt, že nakupujeme vakcíny spoločne ako Európska únia, ale stále je čo zlepšovať. Úlohou Európskeho parlamentu je Komisiu kontrolovať, no žiaľ, v tomto ohľade Komisia zlyhala, keď nám neumožnila kontrolovať jej prácu počas vyjedávaní s farmaceutickými firmami a dlho nechcela sprístupniť zmluvy. Teraz akoby hasili škodu, ktorá sa stala. Kontrakty, ktoré boli sprístupnené obsahujú ešte stále mnoho “začiernených” častí. Je to krok dobrým smerom, ale stále nedostatočný. Ako volení zástupcovia je našou úlohou ubezpečiť sa,  že vyrokovali naozaj najlepšie podmienky, teda aj, že vakcíny budú chodiť včas a v dostatočnom množstve. O chvíľu bude loptička na strane členských štátov, a teda aj Slovenska. Predpokladá sa nárast dodávok vakcín a bude na našej vláde, či zabezpečí efektívne zaočkovanie na Slovensku.

Peter POLLÁK (EPP) Po minulej kritike predsedníčky Európskej komisie Uršuly von der Leyen, ktorá sa týkala meškajúcich dodávok vakcín, máme prísľub zmeny k lepšiemu. Dobrou správou je, že aj vďaka výskumu, podporenému Európskou komisiou, sú výrobcovia vakcín pripravení aj na nové varianty koronavírusu. Je potešujúce, že Slovensko patrí v zaočkovanosti medzi úspešnejšie krajiny Európskej únie. Slovensko dokázalo dostatočne rýchlo zaočkovať okolo 200 tisíc ľudí vakcínami, ktoré nám boli dodané. Zatiaľ sa ukazuje, že nie je problém v rýchlosti očkovania, ale v dodávkach vakcín. Verím, že kompetentní urobia všetko preto, aby sa naplnil cieľ Európskej únie, že do leta má byť zaočkovaných aspoň 70% dospelých.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices