ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia napriek pandémii prognózuje pevný hospodársky rast

Poprední predstavitelia Európskej komisie napriek neistote súvisiacej s nárastom prípadov koronavírusu vo štvrtok vyslovili opatrný optimizmus v súvislosti s oživením európskych ekonomík na konci tohto a začiatku budúceho roka.

Výkonný orgán Európskej únie v rámci predbežných zimných hospodárskych prognóz predpovedá, že 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro po vlaňajšom poklese o 6,3 % v rokoch 2021 a 2022 dosiahne 3,8-percentný rast. Kompletná európska dvadsaťsedmička by podľa prognóz mala dosiahnuť rast 3,7 % v tomto a 3,9 % v budúcom roku.

Prognóza počíta s predpokladom, že v prvej polovici tohto roka budú ešte vo väčšine štátov EÚ platiť prísne obmedzenia súvisiace so šírením koronavírusu. Koncom jari sa však očakáva ich zmiernenie, k čomu by mali výrazným spôsobom prispieť očkovacie kampane v jednotlivých krajinách.

Bývalý taliansky premiér a v súčasnosti eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni priznal, že pandémia prináša veľké ekonomické a spoločenské výzvy, ale podľa jeho slov „na konci tunela sa konečne objavuje svetlo“. Podpredseda komisie Valdis Dombrovskis uviedol, že predpoveď prináša v čase neistoty „skutočnú nádej“ a zrýchlenie rastu v druhej polovici tohto roka ukazuje, že „túto krízu postupne prekonávame“.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Napriek uvedenej prognóze sa očakáva, že štáty EÚ pri zotavovaní z dopadov pandémie budú ekonomicky zaostávať za Čínou a Spojenými štátmi americkými.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices