Christine Lagardeová PHOTO: European Union

Európske ekonomiky budú podľa ECB odkázané na fiškálnu pomoc najmenej do konca budúceho roka

Vzhľadom na škody spôsobené pandémiou koronavírusu budú európske ekonomiky odkázané na fiškálnu pomoc pravdepodobne najmenej do konca budúceho roka. Uviedla to v stredu šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. Trvanie fiškálnych stimulov bude podľa nej závisieť od vážnosti hospodárskych dopadov pandémie, postupu vakcinačných kampaní a schopnosti reagovať na nové mutácie vírusu.

„Tak členské štáty, ako aj celá Európa, by mali našim národným hospodárstvam naďalej poskytovať fiškálnu podporu, najmenej po celý rok 2021 a pravdepodobne aj potom,“ uviedla Lagardová na online konferencii, ktorú usporiadal časopis The Economist.

Menová politika musí byť nápomocná a program spätných nákupov dlhopisov ohlásený na začiatku krízy v marci 2020 sa ukázal ako flexibilný, uviedla ďalej Lagardová.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Na program, ktorý bude trvať najmenej do konca roka 2022, ECB doteraz vyčlenila zhruba 1,85 bilióna eur. Z trhu zatiaľ stiahla dlhopisy v hodnote asi 800 miliárd eur. Banka je podľa nej pripravená minúť všetky alokované zdroje a pokiaľ to bude potrebné, program rozšíri, dodala šéfka ECB

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

ECB

ECB na januárovom zasadnutí nediskutovala o znížení sadzieb

Členovia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) napriek nedávnym náznakom ochladzovania inflácie v eurozóne považujú …

Consent choices