Ilustračné PHOTO: © European Union.

Očkovanie proti nákaze COVID-19: Poslanci žiadajú únijnú i globálnu solidaritu

EÚ musí pokračovať v spoločnom boji proti pandémii ochorenia COVID-19 a prijať urýchlené opatrenia na zvýšenie výroby vakcín s cieľom naplniť očakávania občanov.

Poslanci v stredu počas plenárnej rozpravy s portugalskou štátnou tajomníčkou pre európske záležitosti zastupujúcou Radu (ministrov) EÚ a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen diskutovali o najnovšom vývoji v súvislosti so stratégiou EÚ v oblasti vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Mnoho poslancov zdôraznilo, že EÚ prijala v kľúčových otázkach správne rozhodnutia, a to najmä v súvislosti so spoločným prístupom k očkovaniu. Ocenili tiež dôraz na bezpečnosť vakcín a zodpovednosť za očkovacie látky, ktoré podľa nich chránia práva občanov.

Ursula von der Leyen obhajovala rozhodnutie EÚ objednať vakcíny spoločne, ako aj odmietnutie skratiek v oblasti bezpečnosti či účinnosti vakcín, a zasadila sa za globálnu solidaritu pri očkovaní. Únia sa musí poučiť z doterajších chýb, zdôraznila šéfka exekutívy EÚ upozorňujúc, že „v boji proti vírusu stále nie sme tam, kde chceme byť.‟

Riešenia súčasnej krízy musia byť podľa poslancov založené na duchu solidarity, a to medzi členskými štátmi EÚ, ako aj v rámci celého sveta. Únia má globálnu zodpovednosť a musí zaistiť spravodlivé prerozdelenie vakcín na celosvetovej úrovni, dodali zákonodarcovia a pripomenuli, že „kým nie sú v bezpečí všetci, nie je v bezpečí nikto‟.

Od decembra bolo v Európe dodaných 26 miliónov dávok očkovacích látok a zaočkovaných bolo viac ako 17 miliónov ľudí. Potvrdila, že Komisia bude aj naďalej pracovať na dosiahnutí cieľa do konca leta zaočkovať 70 % dospelej populácie v Európe. Predsedníčka von der Leyenová vyzvala europoslancov na jednotu a solidaritu v boji proti „nášmu spoločnému nepriateľovi“ koronavírusu. Zároveň vyzvala aj na solidaritu s partnermi v susedských krajinách a na celom svete. „Ide aj o zastavenie šírenia vírusu s cieľom znížiť pravdepodobnosť mutácií. Prístup k očkovacím látkam pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami je preto rovnako o našom vlastnom záujme, ako aj o solidarite. Naša zodpovednosť ďaleko presahuje hranice Európy,“ povedala von der Leyenová.

Poslanci priznali, že Únia podcenila výzvy spojené s hromadnou výrobou očkovacích látok. Prijatie konkrétnych opatrení na zvýšenie produkcie vakcín musí mať podľa nich momentálne najvyššiu prioritu. Rečníci tiež vyzvali Komisiu, aby vymáhala plnenie zmlúv s farmaceutickými spoločnosťami a podporovala očkovacie úsilie v členských štátoch.

EÚ musí byť podľa poslancov verná pravde, aby získala dôveru občanov v očkovanie a vysporiadala sa so šíriacimi sa dezinformáciami. Časť zákonodarcov preto opätovne vyzvala na väčšiu transparentnosť v oblasti zmlúv s farmaceutickými spoločnosťami a poskytovanie komplexných a jasných informácií týkajúcich sa priebehu očkovania v jednotlivých členských štátoch.

Niektorí poslanci tiež požadovali väčší parlamentný dohľad nad implementáciou očkovacej stratégie EÚ. Svoju požiadavku zdôvodnili rozsiahlymi investíciami verejných prostriedkov do očkovania v EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: EK uvoľní zmrazené financie pre Poľsko

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že EK uvoľňuje pre …

Consent choices