ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci vyzývajú ukrajinské orgány na zintenzívnenie boja proti korupcii

Európsky parlament ocenil pokrok Ukrajiny pri plnení záväzkov z asociačnej dohody, skritizoval však nedostatočný boj proti korupcii a pretrvávajúci vplyv oligarchov v krajine.

Poslanci vo štvrtok v nelegislatívnom uznesení schválenom pomerom hlasov 526 (za): 79 (proti): 71 (zdržalo sa hlasovania) privítali pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla pri plnení svojich záväzkov stanovených v dohode o pridružení s Európskou úniou. Poslanci ocenili najmä reformy v oblasti poľnohospodárstva, energetiky, bankovníctva, decentralizácie, digitálneho hospodárstva, životného prostredia a volebných postupov.

Boj proti korupcii a politickému zasahovaniu do práce nezávislých inštitúcií

Uznesenie však zároveň prízvukuje potrebu ďalších reforiem, a to najmä v oblasti súdnictva, aby nedošlo k zhoršeniu aktuálnej situácie. Poslanci v tejto súvislosti pripomínajú, že súdy patria na Ukrajine medzi najmenej dôveryhodné inštitúcie. Schválený text tiež kritizuje ukrajinské orgány za vyvíjanie politického tlaku na nezávislé hospodárske inštitúcie, akou je napríklad Národná banka Ukrajiny, a na orgány presadzovania práva.

Parlament vyjadril hlboké znepokojenie nad zjavnými pokusmi záujmových skupín o oslabenie pokroku krajiny v boji proti korupcii a celkových demokratických reforiem. Uznesenie v tejto súvislosti upozorňuje na snahu niektorých ukrajinských oligarchov o opätovné získanie politickej moci, čo podľa poslancov prispelo k oslabeniu reformne orientovanej väčšiny vo Verchovnej rade.

Poslanci však zároveň ocenili aktívne úsilie prezidenta Zelenského a zainteresovaných politických strán o obnovenie právnych predpisov a dôveryhodnosti ukrajinskej protikorupčnej štruktúry. Zákonodarcovia tiež naliehavo vyzvali všetkých politických aktérov, aby sa vrátili k záväzku plniť reformy, ktoré ukrajinskí voliči požadovali a ktoré sú kľúčové pre posilnenie právneho štátu a odstránenie korupcie.

Podpora ukrajinskej nezávislosti, suverenity a teritoriálnej integrity

Parlament vyjadril v súvislosti s ruskou agresiou neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Podporil tiež medzinárodne koordinované sankcie voči ruskej vláde. Poslanci zároveň dôrazne odsúdili porušovanie ľudských práv a základných slobôd – vrátane slobody prejavu, združovania, náboženského vyznania a viery – zo strany separatistov a ruských okupačných síl v Donbase a na Kryme.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Uznesenie vyzýva Európsku službu pre vonkajšiu činnosť a Európsku komisiu, aby urýchlene sfunkčnili globálny sankčný režim EÚ v oblasti ľudských práv (takzvaný európsky Magnitského zákon) a aby venovali osobitnú pozornosť situácii na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny na Kryme a v častiach Doneckého a Luhanského regiónu.

Boj proti pandémii COVID-19

Ukrajinské hospodárstvo nadobudlo pred vypuknutím pandémie COVID-19 opätovnú stabilitu a zaznamenalo uspokojivý rast a znižovanie nezamestnanosti, čomu dopomohol aj pokrok vo využívaní potenciálu dohody s EÚ o pridružení a o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (AA/DCFTA), konštatuje uznesenie. Parlament privítal bezprecedentný finančný balík, ktorý Únia poskytla Ukrajine s cieľom pomôcť Kyjevu zvládnuť pandémiu ochorenia COVID-19. Podľa poslancov ide o zásadný prejav solidarity EÚ v čase nebývalej krízy.

Vyhlásenie spravodajcu

„Podporujeme Ukrajinu [na ceste k] európskemu spôsobu života s jeho prísľubom udržateľnej demokracie, spravodlivého súdnictva a hmatateľného hospodárskeho a sociálneho pokroku,“ uviedol spravodajca Michael Gahler (EPP, DE).

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices