klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

M. Klus: Normalizácia vzťahov medzi USA, EÚ a Iránom by posilnila medzinárodnú bezpečnosť 

„Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe (JCPOA) je dôležitým prvkom architektúry globálneho nešírenia nukleárnych zbraní a súčasne jeden z pilierov regionálnej aj medzinárodnej bezpečnosti. Jej uzatvorenie pred takmer šiestimi rokmi bolo dobrým príkladom fungujúceho multilateralizmu, na ktorom Slovensku veľmi záleží.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas stretnutia s veľvyslancom Iránskej islamskej republiky v SR so sídlom vo Viedni Abbasom Bagherpourom Ardekanim. Hlavnými témami ich rozhovoru boli možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov, otázky súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19, ako aj budúcnosť tzv. jadrovej dohody s Iránom.

Slovensko a Irán spájajú konštruktívne vzťahy, pričom vidíme aj priestor na rozšírenie spoločných aktivít v rôznych oblastiach, vrátane ekonomiky, obnoviteľných zdrojov, obchodu, kultúry či vzdelávania. Potenciál by mohla mať aj realizácia nateraz odloženého prvého zasadnutia Spoločného hospodárskeho výboru. V tejto chvíli síce len formou videokonferencie, no umožnilo by nám to identifikovať nové perspektívne odvetvia spolupráce a rozšíriť vzájomný obchod. Máme tiež záujem pokračovať v praxi politických konzultácií,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Spomedzi príkladov vzájomnej akademickej spolupráce spomenul zapojenie iránskych výskumníkov do projektov slovenských vedeckých inštitúcií, ktorá pokračuje aj napriek aktuálnym cestovným obmedzeniam vo svete.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

V súvislosti s dohodou o iránskom jadrovom programe (JCPOA) Slovensko podporuje prístup EÚ a zdôrazňuje potrebu zachovania dialógu, deeskalácie a rešpektovanie medzinárodného práva.

„V snahe o dosiahnutie riadneho vykonávania dohody JCPOA všetkými stranami je v tejto chvíli dôležité, aby sa aj Irán vrátil k úplnej implementácii svojich záväzkov, vrátane rešpektovania obmedzení obohacovania uránu nad dohodnutý limit, spolupracoval s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu a umožnil prístup k svojim jadrovým zariadeniam.“ vyhlásil M. Klus.

Zároveň dodal, že zdržanlivosť a kroky smerujúce k zabráneniu ďalšieho stupňovania napätia v regióne Blízkeho východu, obzvlášť v Perzskom zálive, by mali byť v záujme všetkých, nielen regionálnych štátov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices