Miriam Lexmann

Miriam Lexmann: Za „online“ správanie nesie zodpovednosť každý sám

Poslanci európskeho parlamentu diskutovali v rámci plenárneho zasadnutia o slobode médií a prejavu vrátane sociálnych sietí a dezinformácií. Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (EĽS/KDH) hovorí o dvoch základných veciach pre slobodný online priestor.

Europoslanci sa vo väčšine zhodujú, že súčasné opatrenia už nepostačujú, aby čelili útokom na demokraciu. „Okrem nekontrolovaného šírenia dezinformácií a nenávisti sa trendom stáva, že súkromné platformy sa stávajú arbitrom toho, kto môže alebo čo môže byť komunikované v online priestore. Je to nebezpečné a delí nás len tenký ľad od orwellovského ministerstva pravdy,“ povedala v súvislosti s trendom mazania či blokovania účtov na sociálnych sieťach Miriam Lexmann.

Problémy spôsobujú aj chýbajúce zásady slušného správania tzv. netiketa. Napríklad rezignácia na ohľaduplnosť a pravdivosť v online priestore, ktorú by sme zoči-voči človeku nikdy v takej miere nestratili. Mnohé prejavy dokonca začínajú napĺňať skutkovú podstatu trestných činov. „S odstraňovaním nenávistného či násilného obsahu majú kapacitné ťažkosti aj tie najväčšie platformy so svojím podielom zodpovednosti. Myslím si však, že o tom, či sa niekto dopustil trestného činu v online priestore by mali rozhodnúť súdy,“ uviedla Lexmann. Rovnako to funguje aj pri nahlasovaní žiadostí na odstránenie napríklad detskej pornografie alebo extrémistického obsahu, kde sociálne siete často vyžadujú dôkazy poskytnuté príslušnými orgánmi.

Dnes je regulácia slobody prejavu uchopená v každej krajine rozdielne. EÚ sa snaží nájsť spoločné pravidlá a jasné postupy. „Mal by platiť jednoduchý princíp: čo je zakázané off-line, je zakázané aj online a naopak,“ povedala Lexmann s tým, že ideálne by bolo, aby sa EÚ dokázala zhodnúť na spoločnom postupe.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Aby sme docielili slobodný online priestor, je potrebné zabezpečiť okrem iného dve dôležité veci: „aby sloboda slova bola chránená len pre osoby, nie falošné účty a boty, a taktiež, aby algoritmy, ktoré na sociálnych sieťach riadia ponuku informácií či viditeľnosť statusov, boli transparentné, vysvetliteľné a kontrolovateľné,“ vysvetlila princíp hľadania riešenia Miriam Lexmann.

Spoločnou európskou odpoveďou je rozsiahla reforma online služieb, ktorá bude diskutovaná nasledujúce mesiace. Navrhované európske zákony o digitálnych službách a o digitálnych trhoch už mnohé riešenia – pre online platformy, ako aj opatrenia proti nebezpečnému a ilegálnemu obsahu vrátane dezinformácií – hľadajú alebo naznačujú.  „K hĺbkovému spravodlivému a transparentnému uchopeniu tejto novej výzvy však máme ešte ďaleko,“ uviedla slovenská europoslankyňa pri príležitosti Dňa bezpečného internetu, ktorý pripadol tento týždeň na 9. február.

O mam

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices