Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Maďarsko zaočkuje o milióny viac ľudí, než iné porovnateľné európske krajiny, tvrdí Orbán

Maďarsko vďaka nasadeniu čínskych vakcín do konca mája zaočkuje proti koronavírusu viac ľudí, než sa podarí iným európskym krajinám s porovnateľnou populáciou. Vyhlásil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán.

„Ak začneme používať čínske vakcíny, čo sa čoskoro stane, tak do Veľkej noci dokážeme zaočkovať každú osobu, ktorá sa doteraz zaregistrovala,“ povedal Orbán.

V krajine s necelými desiatimi miliónmi obyvateľov záujem o podanie vakcíny doteraz vyjadrilo takmer 2,5-milióna ľudí. Situácia sa podľa premiéra vyvíja tak, že do konca mája alebo začiatku júna môže byť zaočkovaných 6,8-milióna ľudí.

„Ak porovnáme maďarský vakcinačný plán so situáciou v Európe, Maďarsko môže do konca mája zaočkovať o 3,5-milióna ľudí viac, než iná európska krajina s rovnakou veľkosťou a populáciou. Myslím si, že je to vynikajúce,“ povedal Orbán.

Vakcínu proti koronavírusu od čínskej firmy Sinopharm maďarské regulačné úrady schválili pre núdzové použitie koncom minulého mesiaca. Maďarsko sa stalo prvou krajinou v Európskej únii, ktorá tak urobila. Krajina môže pri očkovaní okrem nej využívať látky od spoločností Pfizer a BioNTech, Moderna, AstraZeneca aj ruskú vakcínu Sputnik V.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva zahraničných vecí sa Maďarsko sa dohodlo na kúpe 5 miliónov dávok spomínanej čínskej vakcíny, čo je dosť na zaočkovanie 2,5 milióna ľudí. Vakcínu podľa ministerstva doručia v štyroch várkach počas štyroch mesiacov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices