Mário Draghi. PHOTO: © European Union

Nová talianska vláda zložila prísahu. Na čele je bývalý šéf Európskej centrálnej banky

Nová talianska vláda na čele s bývalým šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim zložila prísahu. Premiér a jeho 23 ministrov, ktorí sú nestranícki odborníci alebo politici zo strán naprieč politickým spektrom, zložili sľuby v sobotu v prezidentskom Kvirinálskom paláci v Ríme. Ceremóniu sprevádzali preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, všetci účastníci mali na tvárach rúška a respirátory a každý minister sa podpísal novým perom.

Draghi sa na margo svojho úradu zatiaľ verejne nevyjadril, uvádza agentúra AP.

Prezident Sergio Mattarella poveril Draghiho zostavením vlády, ktorá by pomohla krajine zvládnuť zdravotnú, ekonomickú aj sociálnu krízu, po tom, ako sa v januári rozpadol predošlý kabinet Giuseppeho Conteho. Sedemdesiattriročný ekonóm si zabezpečil podporu takmer všetkých hlavných strán, čo mu dáva dosť veľkú väčšinu na to, aby presadil svoju agendu.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Zloženie Draghiho kabinetu je stranícky pestré. Napríklad Luigi Di Maio z Hnutia piatich hviezd zostane ministrom zahraničných vecí, Giancarlo Giorgetti, popredná osobnosť z krajne pravicovej strany Liga, bude ministrom priemyslu a Andrea Orlando zo stredopravej Demokratickej strany bude zase šéfovať rezortu práce.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho …

Consent choices