bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB VB.

Vladimír Bilčík: Šéf európskej diplomacie Borrell by mal odstúpiť za spackanú návštevu Moskvy

Spolu s ďalšími 80 kolegami v Európskom za EPP Group in the European Parliament aj ďalšie skupiny, som podpísal list estónskeho europoslanca Riho Terrasa adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, v ktorom žiadame, aby vyvodila dôsledky voči šéfovi európskej diplomacie, Josepovi Borrellovi, v prípade, že sám neodstúpi.

Ako Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku sa Josep Borrell z vlastnej iniciatívy minulý týždeň v Moskve stretol s ministrom zahraničných vecí Ruska Sergejom Lavrovom. Návšteva skončila fiaskom, počas spoločnej tlačovej konferencie Lavrov opakovane slovne útočil na Európsku úniu a Borrell, namiesto silného postoja voči odsúdeniu Alexeja Navaľného a hájenia záujmov EÚ, kritizoval Spojené štáty v spore s Kubou.

Borrell sa takisto nedokázal ohradiť voči vyhosteniu európskych diplomatov, o ktorom Lavrov informoval na tlačovej konferencii. Nespomenul ruskú agresiu na východnej Ukrajine, ale za to podporil ruskú vakcínu Sputnik, ktorá však nie je odobrená Európskou liekovou agentúrou. Cesta šéfa európskej diplomacie do Moskvy bola tak nanajvýš kontraproduktívna.
Predsedníčka EK von der Leyenová sa Borrella zatiaľ zastala, ale pevne verím, že tlak nielen Európskeho parlamentu, ale aj členských krajín jej postoj zmení. Včera poobede Josep Borrell vystúpil v pléne Európskeho parlamentu, kde sa europoslancom zodpovedal za svoju cestu do Moskvy. Mal by vyvodiť osobnú zodpovednosť za toto fiasko a zo svojho postu odstúpiť.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices