wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik: Nebezpečná hra s biomasou. VIDEO

Biomasa je energeticky neefektívna, na jednotku energie uvoľní pri pálení viac emisií ako uhlie. Formálne sú emisie zo spaľovania dreva uhlíkovo neutrálne. Ich produkcia je kompenzovaná záchytmi v lesoch, pri raste nových stromov.

Ak sa ale zameriame na celkovú zásobu uhlíka v lese, koncept uhlíkovej neutrality drevnej biomasy sa otriasa v základoch. Pokiaľ je uhlík viazaný v ekosystéme lesa je klimaticky neškodný, no po ťažbe sa uvoľňuje z lesnej pôdy a dreva do atmosféry.

„Neutrálne“ emisie s biomasy, sa pripájajú ku „škodlivým“ emisiám z uhlia. Koncentrácia CO2 stúpa.
Tu príbeh nekončí. Lesy ovplyvnené ťažbou majú následne menšiu biodiverzitu, stabilitu aj schopnosť prispôsobovať sa. Trpí lesná pôda, znižuje sa prirodzená obnova. Výsledkom je menej funkčný les, a teda slabšia schopnosť viazať uhlík.

Benevolentný prístup k biomase je kontraproduktívny aj vo vzťahu k využívaniu iných obnoviteľných zdrojov. Na Slovensku nedávna korekcia údajov priniesla závratný nárast v spotrebe palivového dreva o 1200%. Výsledok je absurdný – plníme záväzky voči EÚ vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Nepotrebujeme na to solárne, vetrové ani geotermálne elektrárne, stačí páliť drevo.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Biomasa je nebezpečná. Skrývame sa za jej údajnú uhlíkovú neutralitu, no následky, ktoré má na lesy a život v nich, sa skryť nedajú. V tomto roku bude v Európskom parlamente prehodnocovaná Smernica o obnoviteľných zdrojoch a Nariadenia o záchytoch uhlíka. Mojím cieľom je, aby sme sa naplno využívali schopnosť lesov viazať a ukladať uhlík a obmedzili využívanie surového dreva na energetické účely. Biomasaker musí prestať!

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices