Miko
Ladislav Miko. PHOTO: © European Union.

Minister Mikulec sa stretol s vedúcim EK na Slovensku, hlavnou témou bola migrácia

Minister vnútra Roman Mikulec, štátny tajomník MV SR Vendelín Leitner a nový riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský sa v pondelok stretli s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislavom Mikom. Hlavnou témou rozhovoru bola migrácia a s ňou súvisiaci Nový pakt o migrácii a azyle. Okrajovo sa dotkli aj Brexitu a starnutia populácie – témy, ktorá starý kontinent trápi čoraz viac a v blízkej budúcnosti jej bude venovaná zvýšená pozornosť.

Nový pakt o migrácii bol predložený ešte v septembri 2020, teda počas nemeckého predsedníctva. V januári štafetu prebralo Portugalsko, ktoré má záujem aj naďalej pokračovať v konštruktívnej diskusii.

Pri takejto zásadnej otázke je potrebné nájsť a udržať konsenzus v rámci EÚ. Pomoc však nemôže byť len na papieri, musí sa pretaviť do reálnych krokov,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. Slovensko je pripravené podporiť Katalóg solidárnych opatrení. Podľa nás by mal byť čo najširší. Mal by zahŕňať pomoc pri budovaní kapacít, podporu pri riadení migračného a azylového systému, ako aj ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Slovenská republika víta silnejšiu prevenciu migrácie, teda riešenie problémov už v krajinách pôvodu. EÚ potrebuje efektívnu návratovú politiku a funkčné readmisné dohody, a práve to je kameňom úrazu, pretože mnohé krajiny nedodržiavajú tieto dohody. 

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Európska únia pomaly starne a táto téma začína čoraz viac rezonovať. Zaujímavé údaje určite prinesie Povinné sčítanie obyvateľov, ktoré Slovensko spustilo dnešným dňom. Údaje, ktoré z neho vzídu, sú dôležitým zdrojom informácií pre všetky sféry života. Slúžia ako základ na analýzy vývojových trendov. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt.

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices