policia
Ilustračné foto. Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky.

PREHĽAD OPATRENÍ: Od stredy začne platiť prísnejší režim na hraniciach. Pozrite si, čo sa zmení

Od stredy 17. februára od 6.00 hodiny začne platiť nový hraničný režim, ktorý podľa štátneho tajomníka Martina Klusa má za úlohu zabrániť dovozu a šíreniu infekčnejších a nebezpečnejších mutácií koronavírusu. Polícia plánuje už od pondelka zintenzívniť kontroly na všetkých hraničných priechodoch s Poľskom, Maďarskom, Českom a Rakúskom.

Doteraz bol svet rozdelený podľa covid semaforu, avšak tento režim sa od stredy mení, a po novom bude povinná karanténa platiť pre všetkých vracajúcich sa zo zahraničia, samozrejme, s platnými výnimkami. Od stredy sa tiež ruší možnosť „vykúpiť“ sa 72-hodinovým testom. Po príchode na územie sa bude musieť každý prihlásiť TU a následne nastúpiť do 14-dňovej domácej izolácie, pričom najskôr na 8. deň karantény môže absolvovať RT-PCR test. V prípade, že bude negatívny, môže karanténu ukončiť.

Kontroly na hraniciach

Od pondelka, teda 15. februára, plánuje polícia zintenzívniť kontroly na všetkých hraničných priechodoch s Poľskom, Maďarskom, Českom a Rakúskom. Uzatvoriť sa majú aj niektoré menej frekventované cezhraničné cesty nižšej triedy, dodal Martin Klus.

Povinná karanténa čaká aj zaočkovaných prípadne ľudí, ktorí už ochorenie prekonali, avšak pre nich je tu možnosť si karanténu skrátiť. Ak prichádzate z krajín EÚ, EHP, Švajčiarska či Spojeného kráľovstva a tiež ste sa prihlásili cez formulár „eHranica“, tak je možné na vlastné náklady absolvovať PCR test na Slovensku. Po jeho negatívnom výsledku je možné sa 14- dňovej karanténe vyhnúť.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Aké sú platné výnimky?

Doteraz platilo pravidlo, že pendleri, turnusoví zamestnanci (občania, ktorí žijú v zahraničí, ale pracujú resp. študujú na Slovensku), študenti či občania, ktorí opatrujú svojich blízkych, musia mať negatívny test antigénový, prípadne PCR test, nie starší ako 14 dní, čo sa po novom zmenilo na 7 dní. Je dôležité, aby ste mali so sebou doklad, ktorým viete dokázať, že výnimky sú pre vás platné.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Nová vyhláška zaraďuje do kategórie pendlerov aj cezhraničných pracovníkov, ktorí dochádzajú z krajín EÚ, respektívne z Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Spojeného kráľovstva. V tomto prípade musia mať dotyčné osoby antigénový ( nie starší ako 48 hodín ) alebo PCR test ( nie starší ako 72 hodín). Test musí byť v papierovej alebo elektronickej podobe akceptovaný leteckými spoločnosťami. SMS potvrdenie sa nemôže použiť. Najneskôr pri vstupe na Slovensko je potrebné mať vyplnený formulár „eHranica“ a následne nastúpiť do domácej karantény. Občania, pre ktorých je určená táto výnimka, si môžu skrátiť karanténu v prípade, že si dajú na vlastné náklady urobiť na Slovensku PCR test a budú mať negatívny výsledok.

Štátny tajomník dodáva, že „úplné výnimky a oslobodenie od všetkých opatrení stále platia napríklad pre posádky nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru a pod.“

⚠️ AKO VÁŠ #travelguru PONÚKAM VEĽKÉ ZHRNUTIE NOVEJ VYHLÁŠKY O PRÍSNEJŠOM REŽIME NA HRANICIACH A VÝNIMKÁCH! TAKÉTO BUDÚ…

Uverejnil používateľ Martin Klus Piatok 12. februára 2021

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices