Ekonomika EÚ počas októbra až decembra medzikvartálne klesla o 0,4 %, na Slovensku o 0,2 % stúpla

Ekonomika eurozóny v záverečnom štvrťroku vlaňajška podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne oslabila o 0,6 percenta. V rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,4 percenta. Slovenské hospodárstvo však dosiahlo rast na úrovni 0,2 percenta. Vyplýva to z informácií, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka ekonomika eurozóny počas októbra až decembra oslabila o 5 percent a hospodárstvo celej Európskej únie o 4,8 percenta. Medziročný hospodársky pokles na Slovensku bol miernejší, a to o 2,7 percenta.

V rámci členských krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, počas októbra až decembra medzikvartálne najviac oslabilo hospodárstvo Rakúska (-4,3 %), Talianska (-2 %) a Francúzska (-1,3 %). Najvýraznejší medzikvartálny rast dosiahli Rumunsko (5,3 %), Bulharsko (2,1 %) a Cyprus (1,4 %). Medziročne v záverečnom štvrťroku vlaňajška najviac oslabili ekonomiky Španielska (-9,1 %), Rakúska (-7,8 %) a Talianska (-6,6 %).

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices