Takmer polovica Slovákov je za reformu EÚ. Konferencia o jej budúcnosti sa spomína už roky

Takmer polovica obyvateľov Európskej únie (44 percent) by privítala reformy európskeho bloku, vychádza to z prieskumu zverejneného minulý piatok (12. feburára).

„Občania chcú jasne vidieť reformu EÚ, a preto musíme čo najskôr zahájiť Konferenciu o budúcnosti Európy,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, pripomína portál euobserver.

Konferencia o budúcnosti EÚ bola už viackrát pre pandémiu presunutá, no zdá sa, že by práve ikluzívny dialóg s obyvateľmi dvadsaťsedmičky o búdúcnosti Európskej únie by mohol byť riešením na rastúce rozčarovanie najmä po tom, čo pandémia odhalila hlavné slabiny Únie.

O spomínanej konferencii sa už dlhšie hovorí, avšak doteraz hlavnou temou bolo, že kto ju bude viesť a nie jej obsah. Od nového roku Portugalsko prebralo rotujúce predsedníctvo a za cieľ si dalo vyriešiť aj túto patovú situáciu medzi európskymi inštitúciami. Portugalsko navrhlo zorganizovať konferenciu spolu s ďalšími inštitúciami, a tak ukludniť doterajšie hašterenie sa o post vedenia konferencie.

Konferencia trvajúca až 2 roky?

Väčšina europoslancov toto rozhodnutie podporuje, avšak vznikajú otázniky ohľadom výkonného výboru, ktorý by mal konferenciu viesť. Europoslanci sú presvedčení, že aktuálne nastavenie by mohlo mať za následok vylúčenie menších strán.

Podľa aktuálneho návrhu by mali debaty trvať minimálne rok, prípadne aj menej, čo je podľa viacerých europoslancov vylúčené. Presedníčka socialistov a demokratov preto navrhla predĺžiť celú konferenciu na 2 – ročné obdobie. Cieľom je podľa jej slov „zabezpečiť skutočnú účasť všetkých zainteresovaných strán a občanov.“

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo
Iratxe García Pérez PHOTO: © European Union

Skoro polovica Slovákov by privítala reformu

Z prieskumu tiež vychádza, že 42% slovenských respondentov „EÚ skôr podporuje“, ale je za reformu. Ďalších 22% respondentov EÚ (23% Slovákov) sa na EÚ pozerá „dosť skepticky“, ale nevylučujú zmenu názoru v prípade jej radikálneho zreformovania. Tento trend bolo možné sledovať už aj minulý rok, keď postupne začal rásť pozitívny obraz EÚ, avšak skoro polovica Slovákov žiada reformu, a týmto vysiela jasný signál k jej vrcholným predstaviteľom.

„Zlepšenie miery vnímania Európskeho projektu očami obyvateľov je pozitívnym vysvedčením pre Európske inštitúcie v zápase s pandémiou,“ uviedol europoslanec Štefanec s tým, že obyvatelia Únie si tiež začali uvedomovať význam spoločného postupu pri zápase s krízou.

Europoslanec Bilčík uviedol, že ho zaujal záujem Slovákov o Európsky parlament, ktorý by mal brániť slobodu slova. Ďalšie vyjadrenia europoslancov nájdete TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices