Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Francúzsko čakajú budúci rok dôležité voľby, avšak výhra Macrona nie je istá

Francúzsko čakajú budúci rok prezidentské voľby. Aktuálne je stále favoritom súčasný prezident Emmanuel Macron, avšak to neznamená, že jeho cesta k víťazstvu bude jednoduchá

V roku 2017, keď Macron jednoznačne porazil pravicovú líderku Marine Le Pen, bola francúzska koalícia roztrieštená na kusy, čo vyhovovalo Macronovi. Teraz, rok pred voľbami, to vyzerá na podobný predvolebný boj ako pred 4 rokmi, avšak tentoraz už bude mať Macron jedno volebne obdobie za sebou

Macronova cesta k znovuzvoleniu bude neľahká, a to nie len vďaka pandémii, ale aj nedávnemu prebudeniu islamistického terorizmu, pripomína portál Politico. Ako sa ukázalo už aj v predchádzajúcich voľbách, výhoda pozície prezidenta nemusí pomôcť Macronovi k novozvoleniu.

Macronovi sa v nadchádzajúcich voľbách môže vypomstiť pomalý náskok vakcinácie, totiž krajina je na chvoste EÚ. Prezidentovi nehrajú do karát ani aktuálne denné čísla koronatabuľky. Čo sa týka pandémie, tak Francúzsko zaznamenalo aj vysoký prepad ekonomiky, preto bude časť jeho popularity závisieť práve od plánu obnovy ekonomiky.Pravdepodobne sa rozpúta boj o konzervatívnych voličov.

Boj o konzervatívnych voličov

Prezident Macron tiež dlhodobo prezentuje potrebu tvrdšieho boja proti islamskému extrémizmu. Tvrdí, že je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na ochranu francúzskych hodnôt, ako je napríklad rodová rovnosť. Mnoho francúzskych moslimov však tvrdí, že návrh zákona obmedzuje náboženskú slobodu a nespravodlivo je namierená práve na nich. Argumentujú tým, že Francúzsko už má dostatok zákonov na boj proti terorizmu. Tento Macronov krok preto viacerí kritici považujú za politický manéver, ktorý mu má zabezpečiť hlasy konzervatívnych a krajne pravicových voličov.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Portál Politico tiež upozorňuje na nadchádzajúce voľby, ktoré sa majú konať tento rok v júni. V 26 regiónoch budú prebiehať práve regionálne voľby, ktoré ovplyvnia politiku krajiny na ďalších pár rokov. Proti Macronovi v nich stojí konzervatívny guvernér regiónu Xavier Bertrand. Ďalším mínusom súčasného prezidenta je, že jeho strane sa veľmi nedarí v regionálnych voľbách, čo sa dalo vidieť aj v tých minuloročných.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices